Najplaćeniji gejmeri u 2018. zaradili više od 16 miliona dolara

403

Popularnost gejminga raste iz dana u dan, a samim tim raste i broj profesionalnih timova i gejmera. Ta popularnost privlači i veliki broj sponzora, pa se već sada u industriji videoigara okreću milioni dolara. Deset najplaćenijih gejmera u 2018. godini zaradili su 16.8 miliona dolara.

Postoje i oni koju zagovaraju da se uvrsti u Olimpijske igre.

Razvojem gejminga i novih turnira koji su u najavi, ove cifre će sigruno samo rasti u godinama koje dolaze. U ovo su se već uključile brojne sportske organizacije i lige poput NBA-a, Formule 1, MMA-a, a svoje učestvovanje najavili su i fudbaleri.

UEFA pokreće gejming Ligu prvaka, dok brojne lige kreću s gejming takmičenjima u kojima će učestvovati svi klubovi iz fudbala. Tako već u januaru kreće ePremier liga u kojoj će se takmičiti svih 20 premijerligaša. Kada pogledate kolike su pojedinačne zarade deset najplaćenijih igrača, nećete više misliti kako je igranje igrica gubitak vremena.

Top 10 najplaćenijih gejmera u 2018. su:

10. Yang Chalice Shenyi (1.09 miliona dolara)

Kinez Yang Chalice Shenyi je u 2018. godini inkasirao 1.09 miliona dolara. Dota-u dva igra tek od 2016. godine, a do sada je na račun spremio više od 6.7 miliona dolara.

9. Jianwei “xNova” Yap (1.09 miliona dolara)

Yap je najbolji malezijski gejmer. Ove godine je ušao u tim LGD Gaming koji je imao jednu od najuspješnijih sezona i pomeo konkurenciju na svim većim turnirima, a to je Yapu donijelo 1.09 miliona dolara.

8. Wang “Ame” Chunyu (1.09 miliona dolara)

I Kinez Chunyu je uprihodio isti iznos nakon sjajne sezone LGD Gaminga. U ovome je od 2015. godine, a prošle godine je uspio do zarade od pola miliona dolara. Ove godine taj je iznos udvostručio i na banku spremio 1.09 miliona dolara.

7. Xu “fy” Linsen (1.09 miliona dolara)

Bivši član Vici Gaminga Xu Linsen sebi je prelaskom u LGD Gaming koji je dosta pojačao ekipu osigurao 1.09 miliona dolara baš kao i njegovi suigrači. Kako je relativno nov u ovome, to mu je prva značajnija zarada.

6. Lu “Sommnus M” Yao (1.09 miliona dolara)

Yao je na sceni od 2013. godine i već je veteran gejminga. Ove godine je čak razmišljao i o odlasku u penziju, ali je s LGD Gamingom ipak odigrao sezonu iz snova i inkasirao 1.09 miliona dolara koliko su dobil ii njegovi kolege iz tima. Ko zna, možda penziju i odgodi za nekoliko godina ako LGD ovako nastavi.

5. Ananthan “ana” Pham (2.25 miliona dolara)

Australac Ananthan Pham je u 2018. godini inkasirao 2.25 miliona dolara. I onda ćete reći da se ne isplati baviti gejmingom…

4. Topias “Topson” Taavitsainen (2.25 miliona dolara)

Prvi Evropljanin među top 10 nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice. Finac je poznat među gejmer, a Dota-u dva je počeo igrati već s osam godina, a to ga je dovelo do toga da je u 2018. godini zaradio nešto više od 2.25 miliona dolara.

3. Sebastien “7ckngMad” Debs (2.28 miliona dolara)

Francuski gejmer Debs našao se na visokom trećem mjestu ove ljestvice sa zaradom od 2.28 miliona dolara u 2018. godini. Iako je na sceni još od 2011. godine, tek je ulaskom u novoosnovani tim OG došao do ozbiljnije zarade. 2018. će pamtiti kao godinu kada je postao milioner.

2. Johan “N0Tail” Sudstein (2.28 miliona dolara)

Danac Sudstein je još jedan od onih koji brane boje Evrope na ovoj listi. U ovome je od 2010. godine, a u karijeri je prošao brojne poznate gejming timove. On je i osnivač OG-a kojem se priključio Debs, a zajedno su postali i milioneri. Ove godine je i Sudstein pospremio 2.28 miliona dolara.

1. Jesse “JerAx” Vainikka (2.29 miliona dolara)

Najplaćeniji gejmer u 2018. godini je takođe iz Evrope. Riječ je o Fincu Jesseu “JerAx” Vainikkai. Vainikka je specijalizovao Dota-u dva. Gejmingom se bavi od 2013. godine i od toga jako dobro živi. I njemu je 2018. donijela milione i smjestila ga na prvo mjesto ove liste s 2.29 miliona dolara zarade.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA