“Nadam se da će Dodik ispoštovati napisano”

465

Ponovljene izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o isključivanju pitanja NATO-a iz agende bh. vanjske politike izazvale su reakciju kod drugog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dodik je juče ponovio da je sastanak u Briselu sa čelnim ljudima Evropske unije ranije dogovoren, te da će biti iskorišten za razgovore o evropskom putu BiH o kojem postoji konsenzus, ali nikako za priču o NATO integracijama.

Komšić smatra da Dodik u istu ravan pokušava staviti institucionalne odluke i političke stavove, a iz njegovog kabineta su podsjetili na odluke koje su potpisali i funkcioneri SNSD-a.

– To je ista ona logika kojom se vodi kada kaže da će mu, zbog promjena koje su se u međuvremenu desile u SAD-u, biti ukinute sankcije. Jer sankcije koje su mu uvedene, nisu bile trenutni politički stav pojedinaca, već su donesene na nivou institucija države – stav je Komšića.

Komšić je ponovio da je jasno da se iznad svega traži poštivanje odluka, a ne toliko poštivanje stavova.

– Međutim, ja vjerujem da će gospodin Dodik pokazati jednu dozu ozbiljnosti koja priliči političaru kao što je on i ispoštovati ono što je potpisao – poručuje Komšić, dodajući da bi Dodik, ako se poziva na poštivanje zakona oko imenovanja mandatara, trebao zakazivati sjednice Predsjedništva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA