Muškarci lažu više od žena

162

Jedno nedavno provedeno istraživanje napokon je potvrdilo ono što smo odavno sumnjale: muškarci lažu više od žena! Osim pola i godine igraju značajnu ulogu u tome.

U jednom velikom istraživanju su naučnici Max Planck instituta sakupili rezultate 565 različitih manjih istraživanja o laganju u kojima je učestvovalo oko 44 hiljade učesnika. Otkrili su da godine, kao i pol, utiču na učestalost laganja.

Analiza je objavljena u stručnom časopisu „Psyhological Bulletin“.

Istraživanje je potvrdilo: muškarci lažu više od žena

U analizi gotovo 600 raznih istraživanja koja su se provodila zadnjih nekoliko godina, naučnici su otkrili da prvenstveno mlađe osobe i muškarci češće lažu.

U istraživanjima su se radili mali eksperimenti, poput bacanja novčića. Svaki ispitanik je morao baciti novčić te reći rezultat – dakle, pismo ili glava – voditeljima istraživanja. Kome se okrene glava, taj dobije novac. Na kraju eksperimenta bi broj glava i pisama trebao biti otprilike jednak za sve ispitanike. Međutim, u gotovo svim istraživanjima su učesnici „dobili“ češće glavu – kako bi zaradili više novaca.

Tako se otkrilo da muškarci češće kažu neistinu od žena. Međutim, razlika je mala: kod eksperimenata koji su rađeni u okviru istraživanja, lagalo je ukupno 42 odsto muškaraca te 38 odsto svih žena. A vjerojatnost da neko laže pada s godinama…

Muškarci češće lažu jer su spremniji na rizik

To bi moglo biti jedno moguće objašnjenje rezultata istraživanja. Muškarci će češće rizikovati da budu uhvaćeni te se ne ustručavaju od laži – za razliku od žena, kažu naučnici. Osim toga, ženama teže pada laganje ako će time naštetiti drugim ljudima. Jednostavnog objašnjenja za sve to nema. Osim pola i starosti, takođe i okolina, te ljudi u okruženju imaju ulogu pri odlučivanju hoće li neko reći istinu ili ne, otkrila je ova analiza.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA