Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru (VIDEO)

Sputniknews

338

Magnetno polje Zemlje, osnova za moderne globalne navigacione sisteme prolazi kroz stanje nereda, gurajući Sjeverni pol od Kanade prema Sibiru, i niko nije siguran zašto se ovo dešava.

Sjeverni pol klizi iz pravca Kanade prema Sibiru i kreće se neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje.

Zbog novonastale situacije i „neuobičajeno“ brzog kretanja, naučnici moraju da izdaju hitne dopune mapa koje koriste elektronski navigacioni sistemi. Najgore u svemu je što se ne zna šta uzrokuje da se magnetno polje sada kreće tako brzo.

Magnetno polje mjenja se kada rastopljeni metali okružuju čvrsto jezgro zemlje i stvaraju struje i odgovarajuće magnetno polje. Kao rezultat toga, magnetni polovi imaju tendenciju da se malo pomjeraju.

Sjeverni magnetni pol prošao je prošle godine Međunarodnu datumsku granicu (zamišljena linija na Zemlji, suprotno od Griničkog meridijana koja mijenja datum kada se pređe), brzinom od 55 km godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije sredine 1990-ih. Sada se nalazi na istočnoj hemisferi i odvaja se od Kanade i približava se Sibiru.

Naučnici smatraju da bi mlaz tečnog gvožđa ispod Kanade mogao da bude odgovoran za kretanje polova, slabljenje magnetnog polja ispod, omogućavajući Sibiru da se podvuče ispod pola, prenosi Nature.

​- Položaj sjevernog magnetnog pola izgleda da je određen sa dva velika magnetna polja, jednog ispod Kanade i jednog ispod Sibira – rekao je Fil Livermur sa univerziteta u Lidsu.

Svjetski magnetni model (velika prostorna slika Zemljinog magnetnog polja) se ažurira u petogodišnjim intervalima kako bi se obezbjedilo da moderna navigacija prati promjene u magnetnom polju Zemlje.

Trebalo je da se ponovo konfiguriše sljedeće 2020. godine, ali je do 2018. godine bilo potrebno hitnije ažuriranje. Naučnici bi trebalo da objave najnoviju verziju naredne nedjelje, a tim se nada da će ovaj model trajati do 2020. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA