Misterija nestalog aviona: Zašto su u zadnji čas mijenjali pilota?

347

Puno je nelogičnosti u nestanku aviona u kojem je bio fudbaler Emilijano Sala (28), argentinski napadač koji je iz Nanta prešao u Kardif Siti za 17 miliona evra i čiji avion još traže u vodama Engleskog kanala.

Potvrđeno je da je pilot nestalog aviona u kojem je bio igrač Kardifa Emilijano Sala, Britanac Dejv Ibotson. Ali u Nantu je sa Salom bio još jedan pilot, Dejv Henderson. On je u zadnji čas prepustio let kolegi.

Više se ne radi o operaciji spašavanja

Policija i obalna straža Kanalskih ostrva potvrdili su kako se više ne radi o operaciji spašsavanja, već operaciji pronalaska olupine. Objavili su da će uskoro odlučiti hoće li nastaviti potragu ili će je prekinuti. Zasad nema ni traga avionu.

– Nažalost, mislim da nema nade da je neko preživio. U ovo doba godine, ako si tamo u vodi, uslovi su strašni. Čak bi i najspremniji sportista u takvim uslovima mogao preživjeti tek nekoliko sati – rekao je Džon Ficdžerald, koji vodi operaciju potrage za nestalim avionom u vodama Engleskog kanala.

Jedan Dejv prošao granicu, drugi Dejv pilotirao

Emilijano Sala potpisao je ugovor za Kardif pa je otišao u Nant pozdraviti se s igračima s kojima je dijelio svlačionicu tri i po godine.

Sjeo je u avion koji nikad nije sletio na odredište – na aerodromu u Kardifu. Od tada nema ni traga avionu uz koji se veže sve više misterija.

Jedan od njih je misterija dva pilota i dva Dejva.

Pilot: Malo sam zarđao sa slijetanjem

Potvrđeno je da je privatnim avionom Piper Malibu PA-46 upravljao Britanac Dejv Ibotson (60). U avionu su bili samo on i Emilijano Sala.

Ibotsona su unajmili predstavnici fudbalera, iskusan je pilot koji je često prevozio padobrance s privatnih uzletišta širom Velike Britanije.

Ali tu nastaje prva misterija.

Dejv Henderson, iskusni britanski pilot, prošao je graničnu kontrolu u Nantu i s njim je bio Emilijano Sala. To je bilo prije nego je avion poletio iz Nanta.

Međutim, Dejv Henderson nije ušao u avion kojim je pilotirao njegov imenjak Dejv Ibotson, piše francuski RTL i dodaje kako je ta promjena pilota obavljena u zadnji čas.

Engleski mediji prenijeli su jedan od zadnjih postova na Facebooku koji je objavio Ibotson, a u njemu piše:

“Malo sam zarđao sa slijetanjem”.

Zašto nisu čekali jutro?

Nejasno je zašto je pilot tražio od kontrole leta dopuštenje da se s 1 524 metra nadmorske visine spusti na 700 metara bez da je javio da ima nekakvih problema.

Odmah nakon tog javljanja avion je nestao s radara. Iako se prvo mislilo da je avion vlasništvo predsjednika Kardif Sitija, to nije tačno.

“Ja sam rezervisao let”

Fudbalski agent Mark Mekej, koji nije igračev agent, ali je učestvovao u njegovom transferu iz Nanta u Kardif, dogovorio je let privatnim avionom koji je Salu trebao prevesti iz Francuske u Vels, prenosi Sky Sport.

– Emiliano je svom agentu i meni rekao da prvo želi u Nant pa sam počeo tražiti privatni avion koji bi ga odveo u Francusku i vratio u Vels. Naveče sam pronašao avion i rezervisao let. U kontaktu sam s ljudima iz Kardifa i igračevim agentima u ova teška vremena – rekao je Mark Mekej.

Htjeli smo mu platiti komercijalni let, odbio je”

Predsjednik Kardif Sitija Mehmet Dalman rekao je kako je klub ponudio igraču povratak iz Francuske komercijalnim letom.

– Nismo imali veze s izborom aviona i leta. I nas zanima zašto je sve tako ispalo i šta se zapravo dogodilo. Pričali smo s Emilianom, pitali smo ga želi li da mu organizujemo komercijalni let, ali nije to htio, imao je svoje planove – rekao je Dalman.

Zašto je Sala za prekomorski let izabrao mali avion, za koji je rekao da se boji da će se raspasti, kad je sjeo u njega, i dalje nikome nije jasno. Detalje nesreće neće otkriti ni crna kutija, jer je ovaj tip aviona nema.

Neki engleski mediji pišu kako je avion poletio iz Nanta tek iz četvrtog pokušaja što je još jedna u nizu nelogičnosti u ovom slučaju.

Šta se događalo s avionom i zašto je uopšte letio po mraku na tako zahtjevnoj dionici, nije jasno ni avio stručnjacima.

– Piper Malibu je odličan avion s jednim motorom, ali jako me iznenadilo što su se odlučili na let po mraku, obzirom na trenutne uslove i hladnoću koja vlada u Evropi. To je kao da letite na Antarktiku zimi. Na takvom avionu lako se mogu smrznuti dijelovi i to može zaustaviti motore – rekao je avio stručnjak Jorge Polanco.

Igračeva bivša djevojka: Ovo nije slučajno

Berenis Šker nekoliko mjeseci bila je u vezi s argentinskim napadačem Emilijanom Salom.

Nakon vijesti o nestanku aviona, javila se s dramatičnom porukom na društvenim mrežama.

– Istražite fudbalsku mafiju, jer ne vjerujem da je ovo bila nesreća – napisala je Berenis na svom profilu na Twitteru.

  • Avion koji je poletio tek iz četvrtog pokušaja.
  • Model aviona koji nije namijenjen za tako zahtjevne prekomorske letove noću.
  • Zahtjev pilota za promjenom visine pa nakon toga radijska šutnja.
  • Dva Dejva, dva pilota i promjena u zadnji čas.

Puno je toga nejasno u slučaju Emilijana Sale i nestalog aviona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA