Milioni Evropljana na kokainu!

361

Milioni Evropljana probali su ili konzumiraju kokain. Čak 17 miliona ljudi, starosti između 15 i 64 godine, na pitanje je li probalo ili konzumiralo kokain, odgovorilo je potvrdno.

Kako je objavio Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA), u 2017. godini 2,3 miliona mladih, od 15 do 35 godina, priznalo je da su konzumirali ovu vrstu droge.

Stanje je drastično gore u populaciji starosti od 15 do 64 godine. Čak 17 miliona ljudi na pitanje je li probalo ili konzumiralo kokain, odgovorilo je potvrdno.

ECMDDA upozorava na sve veći porast onih koji uzimaju ovu vrstu droge te ističe da sve brojke upućuju na to da evropske institucije hitno moraju reagovati.

Naveden je i podatak da je u Holandiji prije dvije godine samo u jednoj akciji zaplijenjeno 40 tona kokaina.

Velika Britanija i Španija najčešće su države u kojima pristižu velike pošiljke ove vrste droge. Ona se proizvodi u državama Latinske Amerike i doprema u Evropu najčešće brodovima.

Upozorava se i da se među proizvođačima sve više ističe Francuska Gvajana. Objašnjava se i da suzbijanje proizvodnje kokaina u Kolumbiji, na primjer, daje rezultate, pa krijumčari svoje aktivnosti prebacuju u državama gdje su pod manjim pritiscima institucija vlasti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA