Milica Savić, mlada književnica: Piše romane i sanja medicinu!

429
Milica Savić

Milica Savić iz Prijedora ima samo 20 godina, a već je napisala roman i tri zapažene knjige pripovjedaka. Nedavno je dobila i zahvalnicu lokalnog srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ za doprinos očuvanju srpske kulturne baštine.

Ova djevojka čija je porodica izbjegla iz Republike Srpske Krajine, ostala je bez oca sa svojih 12 godina. Više nego skromno živeći i često radeći za nadnicu, danas brine o nezaposlenim i bolesnim majci i bratu. Odličan je student Visoke medicinske škole u Prijedoru, koju je upisala jer nije imala novca za školarinu na banjalučkom Medicinskom fakultetu, iako je položila prijemni. Na korak je do crnog pojasa u karateu, ali i za to treba sredstava.

– Moja porodica je tokom rata izbjegla iz hrvatske Petrinje u Prijedor, gdje sam ja kasnije rođena. Tata je umro 2011. godine i nakon njegove smrti osjetila sam potrebu za pisanjem, da na neki način olakšam tu bol i pronađem utjehu – prisjeća se Milica.

Iz romana „Lastavica“

Ovo sam počela pisati, jer sam, ipak, mislila da ću naći način da ti je pošaljem. Mislila sam da ga ubacim u staklenu flašu i pustim niz rijeku, da ćeš i ti možda na drugoj strani svijeta dočekati, vidjeti, pročitati i ko zna možda odgovoriti. Ali kad bih mogla pisala bih svaki dan, ne bi mi bilo teško. Sve bih učinila da te ponovo ugledam, čujem tvoj glas i zagrlim te, pa makar to bilo i na minut…

Ona kaže za SrpskaCafe da je njeno prvo djelo upravo roman „Lastavica“, koji je posvetila ocu.

– „Lastavica“ je opis mog djetinjstva sa ocem dok je bio živ i perioda nakon njegove smrti. Objavila sam ga kada sam imala 16 godina, ili četiri godine nakon očeve smrti. Pisanje se kasnije pretvorilo u ljubav i knjige su se redale jedna za drugom. To su knjige pripovjedaka – Kraljica kiše (posvećena majci), Kamen i cvijet i Nekad davno, a sve teme vezane su za moj život, djetinjstvo, putovanja. Nastaviću da pišem, jer sam se u tome pronašla – kaže naša sagovornica, koja u pisanju ima podršku porodice i lokalnog SPKD „Prosvjeta“.

Ona je bila jedan od najboljih osnovaca, ali i učenika Srednje medicinske škole u Prijedoru. Dosta članova njene porodice su ljekari i medicinsko osoblje. Čak je nedavno glumila medicinsku sestru u lokalnoj TV seriji „Dobro jutro komšija“.

– Zaista želim da se bavim internom medicionom i postanem kardiolog, jer je otac preminuo od bolesti srca a i majka je imala slične probleme. Jeste, položila sam prijemni na medicini u Banjaluci, ali zbog finansijske situacije nisam mogla da ostanem. Sada sam na Visokoj medicinskoj školi, ali opet ću na prijemni ove godine. Pokušaću da upadnem na budžet, pa ko zna… Nažalost, naša finansijska situacija nije takva da mogu da finansiram studije. Majka nema još godina za penziju, a sa očevom se uvijek dešavaju problemi. Radimo i za nadnicu sezonske poslove. I brat je lošijeg zdravlja, ali borimo se – kaže Milica.

Ova vedra i pozitivna djevojka ističe da će i ako ne uspije da postane kardiolog biti zadovoljna i ako završi smjer sanitarno inženjerstvo na Visokoj medicinskoj.

– I ovo je lijepo zanimanje koje mi se u međuvremenu dosta svidjelo – ističe Milica.

Ona trenira karate u prijedorskom klubu „Šodan“ i kaže da je preostalo da položi za crni pojas, što je najviše zvanje u tom sportu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA