Mars i tamna strana Mjeseca na novim 360° fotografijama (FOTO)

363

U posljednje vrijeme mnogo se toga dešava na području svemirskih istraživanja. Tako su krajem prošle godine dvije svemirske letjelice sletjele na nama zanimljiva strana i daleka područja. Lander InSight sletio je na Mars, a sonda Chang'e-4 na takozvanu tamnu stranu Mjeseca tj. onu stranu koja nikada nije okrenuta prema Zemlji.

Obe svemirske letjelice neprestano nam šalju nove fotografije sa neistraženih dijelova našeg satelita ili s udaljenr planetr Mars, a Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) i stranica 360 cities objavile su 360° fotografije tj. panorame, koje gledaocima nude potpuniji doživljaj sa površina tih nebeskih tijela jer se pomijeranjem miša ili mobilnog telefona mogu kretati unutar krajolika tj. posmatrati sliku iz različitih uglova.

Mars – 360°

Poznata stranica 360 cities napravila je panoramu područja “Crvene planete” gdje je sletio lander InSight.


Mars Panorama – InSight lander: Martian solar day 10

Panorama kombinuje deset ekspozicija snimljenih 7. decembra 2018. kamerom Instrument Deployment Camera (IDC) koja se nalazi između lakta i zgloba robotske ruke, i 86 fotografija krajolika snimljenih 11. decembra 2018. Neki dijelovi panorame su retuširani.

Na panorami možemo vidjeti solarne panele i tijelo landera na kojem se nalaze naučni instrumenti, senzori vremenskih uslova i UHF antena, piše 360 cities.

NASA-in lander InSight je 26. novembra 2018. sletio na Mars i već nam neko vrijeme šalje zanimljive fotografije sa površine “Crvene planete”.

Cijela galerija novih, neobrađenih fotografija dostupna je na stranicama NASA-e.

Šta će sve sonda istraživati i koji je njen značaj?

InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako tačno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje ose.

Tako će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati vibracije na Crvenoj planeti. Prikupljeni podaci će nam reći kako su složeni slojevi tla i od čega se sastoje.

Osim što će mjeriti teturanje Marsa oko svoje ose pomoću radiotalasa, sonda InSight će pokušati da sazna koliko je vruće u unutrašnjosti Marsa, je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili čvrsta.

Mjesec – 360°

Kineska lunarna sonda Chang'e-4 poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju sa prikazom sivog krajolika ispresijecanog kraterima.

Panoramski snimak u 360 stepeni pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde i malenog rovera Yutu-2 (Zec od žada 2), zajedno sa tragovima njegovih točkova na površini.

Fotografiju ćete moći pogledati koristeći se aplikacijom na mobilnom telefonu ili programom na računaru. Dakle, ako ćete pomijerati prst po ekranu telefona ili miš na desktopu, moći ćete otkrivati druge dijelove slike. Fotografiju u punoj rezoluciji možete naći ovdje.

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. decembra, na skrivenu stranu Mjeseca sigurno je sletio 3. januara. Maleni teledirigirani rover Yutu-2 napustio je modul i zaputio se u istraživanje i analizu Mjesečeve površine.

Prvi cvijet na Mjesecu

Kineska misija Chang'e-4 analiziraće tlo i mjeriti temperature da bi došla do novih spoznaja o kataklizmičnom sudaru iz kojeg je nastao Mjesec te da bi otkrila porijeklo vode koje ima neočekivano puno u tlu našeg prirodnog satelita.

Prema informacijama Xinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mjesec ponijela malu biljku Arabidopsis, za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvijet na Mjesecu. U sondi se nalaze i druge biljke i životinje; poput pamuka, uljane repice, krompira, voćne mušice i kvasca.

Proučavaće najveći udarni krater na Mjesecu

Modul Chang'e-4 proučavaće krater Von Karman koji se nalazi unutar bazena Južni pol, Aitke,n za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tijela u površinu Mjeseca.

Udarac je bio toliko silovit da je vjerojatno probio vanjski dio kore Mjeseca i istisnuo sadržaj iz njegovog “plašta”, koji bi još uvijek mogao biti prisutan na površini Mjeseca. Sonda bi, ako uspije prikupiti uzorke sadržaja plašta, mogla naučnicima omogućiti bolji uvid u unutrašnju strukturu i istoriju nastanka našeg prirodnog satelita.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA