Mamić ostaje u BiH, odbijena molba Hrvatske!

290

Molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, osuđenog bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama, koji se nalazi u bjekstvu u BiH, je dobijena. Rješenje o odbijanju donio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Kako je potvrđeno, ministar pravde BiH je navedeno rješenje donio nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uslovi) za izručenje potraživanog Mamića u Hrvatsku.

– Predmetno rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45.stav 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno kojoj odredbi ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji, kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje. Dakle, u ovoj pravnoj situaciji, ministar pravde BiH je jedino ovlašten da postupi na opisani način, što je i učinio povodom predmetne molbe – rekao nam je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Podsjetimo, Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora. Nakon toga je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Savjet Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučio je da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Vanraspravno vijeće Suda BiH je ranije donijelo odluku u kojoj se kaže da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje državljanina BiH Zdravka Mamića.

Mamić se trenutno nalazi u Međugorju i isključuje svaku mogućnost da se vrati u Hrvatsku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA