Privatnost gotovo 50 miliona korisnika Androida je ugrožena pošto su sa Google Playa skinuli 19 “agresivnih” aplikacija.

Jedna od osnovnih prednosti modernih prodavnica aplikacija trebalo bi da bude i ta da su svi proizvodi pregledni, što bi kompanijama trebalo da olakša detektovanje onih koje su “zaražene” i mogu da nanesu veliku štetu.

Budući da u Google Play prodavnici ima više od dva miliona aplikacija, dogodi se da se u ponudi nađe i poneka prevara.

Upravo to se odgodilo sa 19 različitih aplikacija za navigaciju, koje su zapravo kopije Google Mape aplikacije, samo sa znatno više reklama.Svaka o

d aplikacija je već dostigla po više od milion preuzimanja, te se, kada se sva preuzimanja saberu, dolazi do zaključka da je ovom prevarom pogođeno 50 miliona korisnika.

Iako svaka od ovih aplikacija nudi mape i druge alate za orijentaciju, jasno je da se radi o kopijama Google Mapa, koje se od originala razlikuju po tome što zloupotrebljavaju povjerenje korisnika, a najviše kroz agresivne marketinške sadržaje koji ometaju navigaciju.

Nekoliko klonova Google Mapa tražilo je i dozvolu da pristupi nekim podacima koji mapama obično nisu potrebni.

Dodatni problem je u tome što najveći dio ovih kopija uspijeva da održi ocjenu iznad “četiri”, uprkos upozorenju da se radi o kopijama sa više reklama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA