Pjevačka družina Svetlane Spajić nastupiće 30. januara u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Koncertni program obuhvatiće pjesme iz Srbije (na glas, iz vika, na bas…), Republike Srpske (romanijski glas, gange iz istočne Hercegovine, pjevanje sa Ozrena) i susjednih oblasti Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i tako dalje).

U drugom dijelu koncerta, težište će biti na pjesmama iz Bosanske Krajine – to je ujedno omaž Pjevačke družine najvećem srpskom etnomuzikologu 20. vijeka, Banjalučaninu Vladi Miloševiću, čiji su uvidi i tumačenja našeg narodnog pjevanja imala veliki uticaj na rad grupe. Na repertoaru će se naći i nekoliko pjesama urađenih prema antologijskim terenskim snimcima banjalučkog velikana.

Pjevačku družinu čine Svetlana Spajić, Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Marija Meršnik i Ana Mratinković.

Početak koncerta je zakazan za 20 časova, a ulaz je besplatan.

Tradicionalna umjetnica Svetlana Spajić (1971), skoro tri decenije posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od izvornih pjevača najstarije generacije. Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svjetski poznatim umjetnicima i muzičarima, kako onima na polju tradicionalne tako i u okviru world, savremene i improvizovane muzike, a od 2009. godine predvodi ženski a kapela sastav, Pjevačku družinu Svetlane Spajić.

Grupu odlikuje izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pjevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa čuvarima seoske pjevačke tradicije starije generacije. Pjevačka družina je nastupala u prestižnim koncertnim dvoranama (Koncertgebau, Koncerthaus, Rasa, Teatro Real, Tajvanska nacionalna koncertna dvorana) i na festivalima širom Evrope, Azije i u SAD. Redovno nastupaju i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Objavile su album “Siv sokole” (Multimedia, 2012), potom i album sa čuvenom pjevačicom Olgom Krasojević iz Crnuće, (VMAS, 2014). Album “Pesme iz Jasenovca” na kojem pjevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur objavljen je 2016. godine (VMAS, 2016).

Grupa priprema novi album, a pozvane su i na jubilarno 25. izdanje jednog od najpoznatijih svjetskih festivala sakralne i tradicionalne muzike u Fesu u Maroku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA