Koliko je pečena hrana štetna za zdravlje?

563

Konzumiranje pržene piletine svaki dan vodi ka preranoj smrti, naveli su naučnici u najnovijem istraživanju.

O štetnom uticaju pretjeranog konzumiranja pržene hrane naveliko se godinama piše i istražuje, te je veliki broj dokaza o njenoj štetnosti. Svakodnevno konzumiranje ovakve hrane vodi ka većem riziku od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, prenosi “Independent”.

Neki možda misle da ako jedu ovu hranu u malim količinama svakog dana, da ne može da im našteti. Međutim, istraživači su otkrili da i male količine mogu da dovedu do prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima.

Naučnici sa univerziteta u Ajovi i Vašingtonu su objavili studiju u medicinskom časopisu BMJ u kojoj su istraživali kako svakodnevno konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi.

Istraživanje je sprovedeno na 100 000 žena starosti od 50 do 79 godina. Ove žene su u istraživanje uključivane od 1993. do 1998. godine i sve ovo vrijeme, 31 588 žena je umrlo. Njih 9 000 je umrlo od posljedica srčanih oboljenja, 8 000 od raka.

Naučnici su procjenjivali koliko su one u svojoj ishrani koristile prženu hranu poput pržene piletine, ribe i krompira.

Kada su uporedili životni stil ovih žena i njihove navike u ishrani, ustanovili su da svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi u preranu smrt.

Ako svakog dana jedete jednu ili više porcija pržene piletine to će rezultirati povećanjem vjerovatnoće prerane smrti od bilo kog uzroka za 13 odsto, a povećan rizik od smrti od kardiovaskularnog oboljenja za 12 odsto.

Ni pržena riba nije ništa bolja opcija. Naime, ako svakodnevno jedete prženu ribu, imaćete sedam odsto veće šanse od prerane smrti iz bilo kog razloga i 13 odsto šansi više od smrti uzrokovane srčanim problemima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA