Triling teniskih asova koji čine Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković imali bi neuporedivo više Grend slem trofeja da nisu jedan drugom stajali na putu do najprestižnijih trofeja.

Švajcarac trenutno ima 20 pehara, Španac 17, a Srbin 15. U nastavku teksta pročitajte kako bi te statistike izgledale da si velikani bijelog “sporta” nisu međusobno “smetali”.

Fedeks, Rafa i Nole zajedno imaju 52 Grend slem titule. Od prve krune najstarijeg među njima, Federera, na Vimbldonu 2003. godine odigrana su ukupno 63 najveća turnira, što znači da na samo 11 nije slavio neko od navedene trojke!

Kada je Pit Sampras 2002. godine na US Openu podigao svoj 14. GS trofej, malo ko je vjerovao da će ga u bližoj budućnosti neko prestići. Danas, 17 godina kasnije, imamo čak trojicu igrača sa više titula od njega. Teza da živimo u “zlatnom dobu” tenisa svakako je opravdana.

Rasprava o najboljem nikada neće dobiti epilog

Rasprava o najboljem među pomenutom trojicom vjerovatno nikada neće dobit svoj epilog, ali prilikom diskusije, dobra stvar je što su igrači imali tu (ne)sreću da igraju u istom periodu i da u direktim duelima daju odgovore ko je bio bolji u datom trenutku.

Sa druge strane, da se svaki od njih pojavio u drugom periodu, a dominirao na način koji je to radio u protekloj deceniji i po, sigurno je da bi imao mnogo više titula, ali bi poređenje igrača iz različitih epoha uvijek bilo teže, te bi postojale kontroverze u kojem periodu se igrao bolji tenis.

Federer u “plusu”

Može se reći da je Švajcarac na pravi način iskoristio vrijeme dok Nadal i Đoković nisu sazrijeli kao igrači, pa je do Nadalovog prvog slavlja na RG osvojio četiri GS titule, a do Đokovićevog osvajanja Austalije čak 12.

Koliko su svojim mnogobrojnim epskim duelima dizali jedan drugog u teniske “bogove”, toliko su se i sputavali. To je spriječilo nekog od njih da se izdvoji i da postavi rekord po broju GS trofeja, koji vjerovatno nikada ne bi bio oboren.

Primjera radi, da su Fedeksu u finalima najvećih turnira bili drugi protivnici, a ne Nole i Rafa, pod pretpostavkom da bi ih on savladao, Švajcarac bi imao čak 29 trojefa, devet više u odnosu na sadašnjih 20. Španac bi u takvoj situaciji bio na “koti 24” (sedam više nego sada), dok bi trenutno najbolji teniser svijeta imao 20 “mejdžor” titula.

Nisu ovi igrači samo u finalima spriječavali velike rivale da dođu do najznačajnijih pehara. Veliki broj puta žrijeb ih je spajao prije završnice u tzv. finalima prije finala. Primjer toga možemo vidjeti i na prošlogodišnjem Vimbldonu, kada je Đoković mnogo veću borbu vodio u polufinalu protiv Nadala, nego u samom finalu protiv Kevina Andersona.

Rodžer mogao do 38 pehara!?

Ako se vodimo pretpostavkom da bi gubitnici u tim mečevima otišli do kraja da ih nije zaustavio neko od najvećih rivala, broj GS bi bio još veći, posebno kod Švajcarca. Rodžer je u polufinalima ukupno devet puta gubio od Đokovića (šest) i Nadala (tri), što bi ga pod pretpostavkama koje smo prethodno naveli dovelo do brojke od čak 38 GS pehara!

Da je Đoković išao do kraja na turnirima u kojima su ga pobijeđivali konkurenti sa kojima vodi najveća rivalstva u istoriji imao bi dodatnih devet titula. Od pomenutog dvojca gubio je osam puta u polufinalu (po četiri puta od obojice), dok ga je Rafa jednom izbacio i u četvrtfinalu. Tako bi, Novak, u zbiru mogao imati 29 pehara sa najvećih smotri.

Najmanje štete u ovom trouglu pretrpio je Nadal. Da je osvajao turnire u kojima je ispadao prije finala od Đokovića i Federera, imao bi svega dva trofeja više. Po jedan poraz u četvrtfinala i polufinalu od Srbina omeli su Španca da obogati svoju riznicu. Dakle, da Nole i Fedeks nisu zaustavljali Rafu u finalima, polufinalima i četvrtfinalima, Nadal je mogao imati 26 trofeja.

Goran Cvjetković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA