Nominet, zvanični registar britanskih nacionalnih domena izdao je listu najpopularnijih internet domena u 2018. godini.

Prema njihovim informacijama, registrovano je ukupno 153,2 miliona nacionalnih domena, što je znatno povećanje u odnosu na 2017. godinu (143,6 miliona).

Na prvom mjestu po broju registrovanih domena je pacifičko ostrvo Tokelaj, sa 21,2 miliona .tk domena. Ovo nije iznenađenje, jer je pomenuto ostrvo već treću godinu zaredom “najveća” svjetska država po ovom kriterijumu.

Glavni razlog popularnosti .tk domena je što je u pitanju “top-level” domen koji se može dobiti potpuno besplatno. Ipak, njegova popularnost je opala za trećinu.

Na drugoj poziciji nalazi se Kina sa .cn domenom, čiji broj lagano ali postojano raste u posljednjih nekoliko godina (sa 17 miliona u 2016. godini do 20,8 miliona u 2018.). Njemački .de domen je treći po popularnosti, a za njim slijedi britanski .uk.

Veliku ekspanziju (219 odsto) doživio je domen Angvile, malog ostrva u Livardskom ahripelagu. S obzriom na to da on glasi .ai, mnoge kompanije koje promovišu vještačku inteligenciju su se odlučile baš za ovaj domen.

Najveći rast doživio je kuvajtski .kw domen, sa povećanjem od 16 080 odsto, ali treba uzeti u obzir da je baza domena ove države veoma mala i da je tokom 2018. godine registrovano ukupno 4 020 domena.

Najmanji broj registrovanih domena ima Sjeverna Koreja (ukupno 29 .kp), od čega je tokom 2018. godine registrovano pet novih domena.

Broj američkih .us domena opao je tokom 2018. godine za 17 odsto, uglavnom zbog toga što se .com domen poistovjećuje sa američkim tržištem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA