Ko skrnavljuje spomenike ratnih heroja?

395

Nepoznati počinioci u posljednje vreme skrnave groblja u Republici Srpskoj. Policija traga i za odličjima komandanta Motajičkog bataljona.

Samo u posljednje vrijeme, slučajno ili ne, sa groblja u Srpskoj, još uvijek nepoznati počinioci ukrali su biste trojice odlikovanih ratnih heroja Vojske Republike Srpske?! Ove bizarne i neljudske krađe izazvale su ogorčenje njihovih porodica i saboraca.

Ovih dana oglasilo se Udruženje veterana Specijalne jedinice “Peša” sa zahtjevom policiji Brčko distrikta da što prije pronađu osobe koje su ukrale bistu komandanta VRS Boška Perića Peše. Nestanak biste sa groblja u selu Ražljevo, nadomak Brčkog, otkrili su veterani 29. decembra prilikom posjete grobu svog ratnog komandanta.

– Tražimo da počinioci budu pronađeni, a bista vraćena na njeno mjesto – poručili su saborci i poštovaoci legendarnog Peše, koji je u 22. godini života poginuo 1994. na majevičkoj Lisači. Odlikovan je Ordenom Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.

Policija još od septembra prošle godine traga za lopovima koji su sa seoskog groblja u Šereg Ilovi, kod Prnjavora, odnijeli bronzane biste sa spomenika legendarnom ratnom komandantu Motajičkog bataljona majoru Nedeljku Suvajcu Pepi i njegovom posinku Goranu Popadiću Topu, u 21. godini poginulom komandiru specijalne jedinice Vojske Republike Srpske.

– Ovu bizarnu i sramnu krađu doživljavamo kao nove pucnje u one koji su junački branili ovu zemlju, u kojoj im ni mrtvim nema mira – ogorčena je Gorani Suvajac Milijaš (42), kćerka i sestra upokojenih, koja je i prijavila slučaj policiji. Goran je posthumno odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost. Dvaput ranjavani i isto toliko puta odlikovani, sa ordenima Miloša Obilića i Zasluga za narod, Pepa je preminuo 2003. u drugom mandatu predsjednika prnjavorske BO.

Dodatna potraga

Ukupna vrijednost ukradenih bista u Prnjavoru je 18 000 KM, a u policiji, barem zasad, vjeruju da su one završile u rukama onih koji ne biraju sredstva da steknu materijalnu korist.

Samo posljednjih mjeseci više od deset bista je ukradeno na grobljima banjalučke i dobojske regije. Nema sumnje da je riječ o dobro organizovanim kriminalcima.

– Simptomatično je to da je u kratkom vremenu, i trećem odlikovanom borcu VRS, sada i u Brčkom, ukradena bista. To nam nalaže da dodatno širom otvorimo oči, kako bi se kaznili prestupnici – kaže izvor iz policije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA