Ko će se brinuti za Putinovu bezbjednost?

376

Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije,sutra stiže u Beograd i to u pratnji 30 najbližih bezbjednjaka iz Federalne službe obezbjeđenja, a o njegovoj bezbjednosti u glavnom gradu Srbije brinuće skoro 6 000 policajaca i bezbjednjaka.

Specijalci FSO djeluju u najstrožjoj tajnosti, a ova agencija zatvorenija je čak i od FSB koja je naslijedila čuvenu KGB. Njeni pripadnici zbog toga se često nazivaju duhovima, a u medijima kruže različita nagađanja o njima, uključujući i to da u svojim redovima imaju dva Putinova dvojnika.

Tokom posjete prvog čovjeka Rusije, duž trase kojom će proći, osim uniformisanih policajaca, biće raspoređeno i 500 pripadnika MUP u civilu, kao i 250 agenata BIA. Duž cijele trase biće postavljeni snajperisti koji će motriti na moguće opasnosti po ruskog državnika.

Bezbjednosne pripreme na trasi Putinove posjete počele su već u utorak, a policija je upravnicima zgrada u blizini prenijela upozorenje da stanari spuste roletne i da ne izlaze na prozore tokom posjete. Prema informacijama kojima raspolažu srbijanski mediji, Putinu će u Beogradu biti stavljena na raspolaganje dva blindirana automobila.

Putinov avion će kroz vazdušni prostor Srbije do aerodroma “Nikola Tesla” ispratiti “migovi” Vojske Srbije. Na aerodromu će ga dočekati predsjednik Aleksandar Vučić, a onda bi, ako ne bude kašnjenja, trebalo da se zajedno upute na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence na spomenik crvenoarmejcima.

Sređivanje ispred Palate “Srbija” i Hrama Svetog Save

Poslije toga, Putinu će biti priređen svečani doček ispred Palate “Srbija”, uz gardu i intoniranje himni dveju država. Na putu do sale za sastanak, ruski predsjednik će u društvu srpskog kolege obići izložbu “Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918. godine”.

Uslijediće sastanak dvojice predsjednika, kojem će se, poslije petnaestominutnog razgovora, priključiti premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsjednici Vlade Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Tokom dijela posjete koji se odvija u Palati “Srbija”, Putin bi trebalo da predsjedniku Vučiću uruči Orden Aleksandra Nevskog.

Poslije zvaničnih sastanaka, u Putinovu čast biće priređen svečani ručak kojem će, pored zvaničnika, prisustvovati i javne ličnosti, poput proslavljenog reditelja Emira Kusturice i glumca Miloša Bikovića.

Posjeta bi trebalo da bude završena obilaskom Hrama Svetog Save gdje će se Putinu i Vučiću pridružiti i patrijarh Irinej.

U planu je i potpisivanje oko 20 sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja, tehnološkog napretka i digitalizacije… Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se razgovarati o sigurnom snabdijevanju Srbije ruskim gasom.

Dodik: Srpska zahvalna Rusiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se i on sresti sa Putinom, tokom posjete ruskog predsjednika Beogradu.

– Za Republiku Srpsku veoma su važni svi kontakti i razgovori, posebno sa značajnom i snažnom državom kakva je Rusija, koja je pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Dodik.

On kaže da je, u tom pogledu, Srpska zahvalna Rusiji i njenom doprinosu na očuvanju mira i stabilnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA