Ključni susret danas u Prištini: Ako ne padnu takse, pada vlada?

351

Današnji sastanak predsjednika parlamenta i premijera Kosova sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, na kojem će se razgovarati o zahtjevima SAD za ukidanje takse, može dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do Haradinajeve smjene, pišu prištinski mediji.

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veselji i sazvao taj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtjev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD.

U medijima se ocjenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki problem koji dovodi u pitanje ne samo odnose sa EU, već i sa SAD, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramuša Haradinaja.

Kao razlog za to navode neslaganja između Haradinaja i predsjednika Kosova Hašima Tačija.

Tači je od Haradinaja zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtjev i Sjedinjenih Američkih Država, i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama, prenosi Beta.

Tači je na Fejsbuku, ne pominjući Haradinaja, podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

– Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, u regionu i Evropi. Naše vrijednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim – poručio je Tači i dodao da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspjeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsjednik ističe da se aktuelna kretanja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate u Vašingtonu.

– Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kojeg državnog lidera ne smiju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne smije da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova – napisao je Tači.

On je dodao da ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast Kosovu, niti čini ponosnim njihove saveznike i SAD.

Prema njegovom mišljenju, „alijansa Kosova i SAD vrijedi više i značajnija je od interesa bilo koga“.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse mogu da ga koštaju položaja premijera i da ga mogu da pošalju u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

– Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili sa vlasti i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume. Ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti da djelujem, ali naše albansko pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem – kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena, Haradinaj je rekao da se „sve to sprema na Kosovu, a ne među prijateljima Kosova“. Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom posjete Kosovu poručio da Priština neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsjednik Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative Jakup Krasnići, koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, nego da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

Sa druge strane, iako su se predstavnici Demokratske partije Kosova prvobitno hvalili da su takse uvedene na prijedlog predsjednika njihove stranke Kadrija Veseljija i zamjenika predsjednika stranke i premijera Kosova Envera Hodžaja, izgleda da se sada stvara situacija, iako nije bilo zvaničnih izjava o tome, u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku.

Na Kosovu nije mali broj onih koji vjeruju da se iza svakodnevnih štrajkova i zahtjeva za povećanje plata indirektno krije uticaj predsjednika Tačija, koji se na taj način posredno rješava svih protivnika, jer se pored takse on i premijer Haradinaj ne slažu i o mogućnosti „razmjene teritorija, odnosno korekcije granica između Srbije i Kosova“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA