Kecmanović: Samo ako Alijansa okupira Srpsku, BiH može u NATO

288

Ne postoji drugi način na koji bi BiH mogla da uđe u NATO, osim da Alijansa okupira Republiku Srpsku, ali je to malo vjerovatno jer više nije 1992. godina i globalni koncept se promijenio, smatra Nenad Kecmanović, univerzitetski profesor.

On je podsjetio da, ako se pogleda unazad, mnoge stvari su prolazile mimo stava srpskog naroda, počevši od secesije BiH.

– Svašta je moguće, pa i to da NATO integriše BiH tako što će okupirati Srpsku. Međutim, ovo više nije 1992. godina i globalni koncept se promijenio – rekao je Kecmanović za Sputnjik.

Na pitanje da li postoji bilo koji formalno pravni način na koji bi BiH ušla u NATO, ako to ne odobri Republika Srpska, Kecmanović kaže da postoji samo jedan način.

– Sem da okupiraju Srpsku, ne znam kako na drugi način mogu da postignu da Srpska dobrovoljno uđe u NATO – naglašava on.

Osvrćući se na činjenicu da nekoliko mjeseci nakon izbora BiH još čeka na formiranje Savjeta ministara i da se imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta uslovljava usvajanjem Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa za NATO, Kecmanović kaže da su uzajamne blokade hronično stanje u BiH.

– Rekao bi čovjek, tamo je vječito neki džumbus, ali kada odete, vidite da stvari normalno funkcionišu, posebno kada je riječ o Republici Srpskoj – naglasio je Kecmanović i ukazao da je Srpska u unutrašnjoj podjeli relativno nacionalno homogena, a da problemi nastaju u Federaciji BiH.

On je napomenuo da se to se moglo očekivati, jer su nesuglasice dugo kamuflirane raznim manipulacijama sa strane.

Kada je riječ o Makedoniji, Kecmanović navodi da su se Makedonci uvijek prilagođavali i pravili ustupke albanskoj manjini, pa su svojom kooperativnošću doveli do situacije da je moguće ovo što se desilo – da uđu u NATO.

– Ako prihvatite ulogu da jači može da tlači, onda ulazite u prostor u kojem nema kraja popuštanju. Srpska u toj situaciji pruža odlučan otpor, koristeći diplomatska sredstva, tražeći uporište i podršku na drugoj strani – rekao je Kecmanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA