Kako da ublažite menstrualne bolove?

471

Bolovi u leđima, napetost u grudima, glavobolja, zatvor, proliv, nervoza, samo su neki od fizičkih i emocionalnih predmenstrualnih (PMS) simptoma koji muče žene. Iako je tačan uzrok PMS-a nepoznat, čini se da je povezan s promjenom nivoa hormona.

U akutnim stanjima mogu da pomognu odgovarajući analgetici, a kada slobodno vrijeme to dozvoljava, od pomoći su i određene vježbe.

Četveronožni položaj

Oslonite se na šake i koljena. Glavu spustite, a leđa izvijte poput mačke. Pri tome mirno udišite i izdišite i zadržite ovaj položaj oko dvije minute.

Istezanje leđa

Sjednite i ispružite noge. Savijte desnu nogu, a stopalo stavite na unutrašnju stranu lijeve butine. Udahnite i podignite ruke iznad glave. Izdahnite i savijte se prema naprijed iznad lijeve noge. Zadržite položaj pola minute, zatim udahnite i vratite se u početni položaj. Ponovite isto savijanjem lijeve noge.

Ljuljanje

Lezite na pod na leđa. Noge savijte, privucite na grudi i obgrlite ih rukama. Nekoliko puta se lagano zaljuljajte nalijevo i nadesno. Na ovaj način se blago masira područje oko kičme.

Spojena stopala

Sjedite na ravnu podlogu. Ispod glave i ramena podmetnite veći jastuk. Savijte noge tako da su stopala spojena. Polako dišite i odmarajte se nekoliko minuta.

Noge podignute

Lezite na leđa i podignite noge. Pod donji dio leđa podmetnite jastuk. Ruke i ramena su opuštena. Podignite noge, raširite i držite u zraku. Dišite mirno i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA