Kako će izgledati bitka najmoćnijih sila van planete Zemlje?

418

Kina, čija je kosmička industrija u naglom porastu, uskoro bi mogla da zamijeni Rusiju u oblasti svemirskih tehnologija i da na taj način postane glavni konkurent Americi u svemiru.

Razlog tome je, kako ocenjuje francuski list „Orijent le žur“, što između Kine i Amerike, u trenutnoj konstelaciji odnosa, ne postoji nikakav pravni okvir koji reguliše tu oblast, a koji je, na primjer, postojao između SAD i nekadašnjeg SSSR-a, i to u doba Hladnog rata.

Naime, za vrijeme Hladnog rata, maltene sve oči Amerikanaca bile su uprte u sovjetske rakete i satelite, ali u posljednjih nekoliko godina američki stratezi sve više obraćaju pažnju na kinesku kosmičku industriju, a u prilog tome ide i podatak da je Kina samo prošle godine imala 39 lansiranja raketa u svemir, dok su Amerikanci imali 31, a Rusi 20.

Viši naučni saradnik Instituta za kosmička istraživanja sa Ruske akademije nauka Natan Ejsmont, međutim, smatra da nijedna država nema apsolutnu prednost u ostalu na druge. Ako uzimamo u obzir Kinu, SAD i Rusiju, objašnjava on, onda se svakako mora reći da postoje određeni pravci gdje je svaka ponaosob apsolutni lider.

Dr Nathan Eismont

U ispitivanjima daljeg svemira i planeta-giganata, američki naučnici i kosmonauti su ubjedljivo ispred ostalih.

– Sa jedne strane, ako govorimo o pilotiranim kosmičkim letjelicama, tu je pak Rusija apsolutni lider. Rusija je jedina država koja može da lansira na Međunarodnu kosmičku stanicu pilotirane aparate, koji su u mogućnosti i da se vrate na Zemlju – kaže Ejsmont.

On objašnjava i da je Rusija značajan faktor i u izgradnji i održavanju Međunarodne svemirske stanice.

Kina prva sletjela na tamnu stranu Mjeseca

– Sa druge strane, ako govorimo o Kini, njeno posljednje veliko dostignuće svakako je nedavno slijetanje na suprotnu stranu Mjeseca, što je čini svjetskim liderom u tom polju. Tako da je teško u apsolutnim kategorijama govoriti o prednostima ili liderstvu u kosmosu. Države se međusobno razlikuju i ne može se reći da li će jedna imati apsolutnu prednost u odnosu na druge – ukazuje Ejsmont.

Konstatuje da, ako se sagledaju tehnologije kojima raspolaže Kina, ta zemlja ima značajan potencijal koji Peking i te kako razvija, ali ako se govori o konkretnim dostignućima, u tom domenu Kinezi ipak kaskaju za Amerikom i Rusijom.

Ako se Međunarodna svemirska stanica, koja je produžila svoje djelovanje do 2024. godine “penzioniše”, nova kineska stanica biće jedina u svemiru koja radi.

– Međutim, Kinezi malo-pomalo bilježe određene uspjehe, ali ipak ne toliko bitne da bi napravili neki krupniji naučni progres. Može se govoriti i o pilotiranoj kosmonautici, gde se Kinezi takođe dosta brzo kreću napred. Oni nisu sagradili orbitalnu stanicu, ali čine prve značajne korake. Kinezi su, na primjer, napravili prototipe orbitalnih stanica koje su se sastojale od samo dva bloka, ali oni imaju dalje ambiciozne planove prema kojima će širiti svoje djelatnosti i imaju razloga da vjeruju da će ovi planovi ubrzo biti realizovani – sugeriše Ejsmont.

Na pitanje šta govori podatak da Kina ima više startova od Rusije i SAD, Ejsmont kaže da bi ovom pitanju trebalo oprezno pristupiti, budući da je Kini u ovom trenutku veoma teško da napreduje, jer se nalazi pod američkim sankcijama. Drugim riječima — kako bi neke treće države koristile kineske nosače, Kina za to mora da dobije dozvolu Vašingtona.

Kina je planirala da 2019. počne sa izgradnjom nacionalne svemirske stanice s ljudskom posadom.

– Da nema američkih sankcija, Kinezi bi lansirali još više satelita i kosmičkih aparata, kako za svoje potrebe, tako i za treće zemlje. Kinezi su dosta popravili svoju statistiku kada je riječ o lansiranjima svojih raketa, čak je i cijena lansiranja značajno niža nego što je to slučaj kod konkurenata – pojašnjava.

Rusija najavljuje 2019. drastično više lansiranja ruskih svemirskih raketa

Međutim, na pitanje može li Kina da zamijeni Rusiju po pitanju saradnje sa Amerikom, kao što tvrdi francuski list, Ejsmont odmahuje rukom, budući da su Kinezi, kako kaže, po duhu veoma dosljedni samostalnom razvoju. Sa druge strane, dodaje on, saradnja postoji, ali sa Rusijom, a ona se dobro odvija i ima tendenciju rasta.

Čelnici ruskog svemirskog programa najavljuju čak deset lansiranja raketa “Proton” u 2019. godini, kao i lansiranje modularne svemirske rakete nove generacije “Angara-5”.

Porodica ruskih svemirskih raketa “Proton”, uz čuveni “Sojuz”, predstavlja udarnu pesnicu ruskog svemirskog programa još od 1965. godine. Ove lansirne letjelice respektabilne nosivosti od gotovo 23 metričke tone od tada do danas su se koristile kako za komercijalna, tako i za državna lansiranja korisnog tereta u Zemljinu orbitu, pa čak i dalje – ka Marsu i Veneri. Do sredine 2018. godine izvršeno je preko 400 uspješnih lansiranja raketa ovog tipa.

Drugim riječima, poručuje, i sama Amerika ne želi Kinu za svog partnera u kosmosu. Postoje različita tumačenja ove okolnosti, jedni su skloni da objasne situaciju time što Kinezi navodno kradu tehnologije, a možda se SAD naprosto boje Kine kao veoma jakog konkurenta. Glavno je istaći da sada saradnja Kine i SAD uopšte ne postoji, pa je teško zamisliti da će se ona „dalje razvijati“.

Institut za strateška istraživanja na Vojnom univerzitetu SAD u Pensilvaniji objavio je nedavno analitički izveštaj u kojem se navodi da Rusija i Kina predstavljaju glavnu prijetnju američkim snagama u svemiru.

Prema mišljenju autora izveštaja, Moskva i Peking navodno namjeravaju da iskoriste svemir za moguće vojne operacije.

– Kao i Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina namjeravaju da integrišu vojno-svemirske aktivnosti u svoje kombinovane vojne operacije. Obje države tvrde da je razvoj njihovih vojnih potencijala i stvaranje moćnog visokotehnološkog i integrisanog sistema odbrane neophodan kako bi se neutralizovala sve veća prijetnja od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika – navodi se u dokumentu.

Podsjećamo da je u junu 2018. godine Vašington počeo da formira američke svemirske snage — novi, šesti tip oružanih snaga (ranije su se Oružane snage SAD sastojale od kopnenih snaga, vazduhoplovstva, flote, marinaca i obalske straže).

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA