Jug Njemačke i Austrija pod snijegom, stiže novih pola metra

414

Rekordne količine snijega u četvrtak i dalje ugrožavaju svakodnevicu u velikim dijelovima Austrije, Njemačke i Češke, a meteorolozi za kraj sedmice najavljuju nove padavine.

Od vikenda je u samo u Austriji u nesrećama uzrokovanim velikim količinama snijega poginulo sedam osoba.

U Bavarskoj dječaka ubilo stablo

U Bavarskoj je u četvrtak jedan devetogodišnjak izgubio život nakon što se na njega pod težinom snijega srušilo stablo. U utorak je jedan penzioner poginuo nakon pada s krova s kojeg je htio očistiti snijeg.

Gorska služba spasavanja je u okrugu Zell am Seea spasila devetero turista iz istočne Europe koji su se, uprkos upozorenjima od lavina, kretali izvan obilježenih staza.

Meteorolozi su za Austriju samo za danas najavili nove padavine sa preko pola metra novog snijega. Najviši stepen opasnosti od lavina proglašen je u Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

Turistička zajednica bilježi i smanjenje kratkoročnih bukinga za 50 odsto.

U noći na četvrtak stotine vozača je satima bilo zameteno na autoputevima na jugu Njemačke.

Kod Minhena proglašeno stanje prirodne katastrofe

Prema asopštenju policije posebne probleme zadaju teretna vozila koja zbog nedovoljne zimske opreme blokiraju promet i prolazak ralica.

U Berhtesgadenu, jugoistočno od Minhena, vlasti su u četvrtak proglasile stanje prirodne katastrofe. U ovom okrugu je nekoliko mjesta odsječeno od svijeta.

Snijeg je osim Bavarske pao i u dijelovima istočnonjemačke savezne pokrajine Saske. U gradu Hemnicu gradske vlasti su do daljnjega obustavile ukope na lokalnom groblju zbog velike količine novog snijega.

U dijelovima Češke, oko grada Jablonec nad Nisou, proglašeno je vanredno stanje, a zatvoreni su i granični prijelazi prema Poljskoj u tom dijelu zemlje.

Iz Švajcarske stiže vijest da se u četvrtak poslije podne na planinskom prijelazu Švaegalp na visini od oko 1 300 metara nadmorske visine na hotel obrušila 300 metara široka lavina, pri čemu je povrijeđeno troje ljudi.

Vozila i dijelovi hotela su pod masama snijega, objavila je policija kantona Apenzel Auserhoden.

Hitne službe i dalje pokušavaju utvrditi ima li nestalih.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA