Izbori za EP odlučujući za Evropu – igrač ili “lopta”

266

Izbori za Evropski parlament biće odlučujući po pitanju da li će Evropa moći ubuduće da igra ulogu na globalnom nivou ili će postati “lopta” u igri velikih sila.

To su ocijenili predsjednik Austrije Aleksander van der Belen i njegov finski kolega Sauli Ninste.

– Pokazaće se na izborima da li će Evropa ići u pravcu nacionalizma i time sebe sama oslabiti ili će države članice biti svjesne onoga što je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao u svom govoru u septembru o stanju u EU, kada se založio za Evropu sposobnu da igra ulogu u svetskoj politici – rekao je Van der Belen u obraćanju novinarima pred Novogodišnji koncert bečke filharmonije na koji je pozvo finskog kolegu.

Kazao je da danas moramo shvatiti da EU mora biti dovoljno snažna kako bi mogla sjedeti za istim stolom sa Kinom, SAD, i Rusijom.

– Ne smijemo svjetsku politiku prepustiti samo ovoj trojci, i zbog toga moramo jedinstveno nastupati – zatražio je Van der Belen.

Van der Belen i Niinste izrazili su nadu da bi Bregzit mogao otvoriti oči svima onima koji su se ranije zalagali za rasformiranje EU ili istupanje.

Istupanja su, prema riječima Van der Belena, sve osim popularna.

Oni su, s tim u vezi, ukazali na desničarski francuski Nacionalni pokret ujedinjenja Marin Le Pen koja je odustala od istupanja Pariza iz EU, a slično pomeranja Ninste vidi i u Finskoj kod stranke “Partija Finaca”, koja je poslije podjela 2017. znatno oslabljena.

– Paradoksalno je da kontinent koji je najdemokratskiji, koji je najslobodniji i zasniva se na jednakosti, bude u aktuelnoj situaciji. Želimo da iskoristimo naše snage, kako bi pojačali u budućnosti našu saradnju i globalnu budućnost – apelovao je predsjednik Finske, inače zemlje koja u drugoj polovini ove godine predsjedava EU.

Van der Belen je, takođe pozvao na saradnju poručivši da “pravi prijatelji ne postoje u svijetu, već samo interesi, koji ne moraju uvijek biti harmonični, a što je slučaj u odnosu Kine, Rusije i SAD u posljednje vrijeme.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA