Incko 2018: Naziv Srpske nije korektan! Incko 2019: Inicijativa SDA neodgovorna!

518
Valentin Incko

Decenijski angažman u BiH na visokog predstavnika Valentina Incka uveliko je ostavio traga pa tako i on, kao i većina domaćih političara, danas govori jednu a sutra drugu priču.

Tako je danas najavu inicijative SDA za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprave o formiranju vlasti, okarakterisao kao neodgovornom i kontraproduktivnom.

– Ta inicijativa dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima – rekao je “Nezavisnim” Incko.

Pročitajte i:
SDA želi “Republiku Srba, Hrvata i Bošnjaka”: Pritisci na ime Srpske nikada nisu ni prestajali!

On je potom podsjetio da se prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

– Upravni odbor Savjeta za provođenje mira kontinuirano izražava svoju posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od navedena dva entiteta. U tom smislu, visoki predstavnik poziva stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima – rečeno je iz OHR-a.

U pomenutim izjavama, koje su na istoj “liniji” sa stavovima srpskih predstavnika, ne bi bilo ničega spornog da upravo Incko nije samo prije godinu dana, u januaru 2018. godine, nazvao ime Republike Srpskje “nekorektnim”.

– Nije korektan naziv Republika Srpska, jer se 9. januara govorilo Republika srpskog naroda BiH. To se isto zaboravlja – poručio je visoki predstavnik u BiH 16. januara prošle godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA