I posmatrači nasilja su dio problema: Nedjelovanjem podržavaju nasilnika

398

Posmatrači vršnjačkog nasilja često nisu ni svjesni da takvim svojim ponašanjem podržavaju počinioce nasilja i njihove pomoćnike kojima je publika neophodna za nasilje, jer oni vjeruju da bez publike i nema dobre predstave.

Istakla je ovo profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i ekspert za vršnjačko nasilje Vesna Bilić,  te dodala i da, sa druge strane, prisutnost publike povećava patnje žrtava.

– Oni svojim nedjelovanjem podržavaju nasilno ponašanje i produžavaju patnju žrtava. Ćutanje i prisutnost posmatrača podstiču nasilje, odnosno na neki način daju saglasnost za ono što se događa, tako da oni nisu nedužni, nego postaju dio problema. Uloga posmatrača vršnjačkog nasilja je jako važno pitanje o kojem se dovoljno ne govori. Još je Albert Ajnštajn upozoravao da je „ovaj svijet opasno mjesto za življenje, ne zbog onih ljudi koji su zli, nego zbog onih koji u vezi toga ništa ne preduzimaju“ – istakla je Bilićeva.

Posmatrači su najbrojnija grupa djece koja sa sigurne fizičke ili digitalne udaljenosti posmatraju nasilje i prema njemu se odnose ravnodušno, ne zauzimaju nikakvo stajalište.

Dok je javnost u Srpskoj šokirana sve češćim primjerima vršnjačkog nasilja, kao što su nedavni slučajevi u Banjaluci i Tesliću, mediji se u svojim analizama zadržavaju na samim nasilnicima dok zanemaruju podatak da gotovo svi primjeri vršnjačkog nasilja uključuju i veliki broj “nijemih” posmatrača, kojima se niko ne bavi.

– Posmatrači su najbrojnija grupa djece koja sa sigurne fizičke ili digitalne udaljenosti posmatraju nasilje i prema njemu se odnose ravnodušno, ne zauzimaju nikakvo stajalište. Oni su neutralni gledaoci, emocionalno odvojeni od onoga što se događa, nastupaju s pozicije „to se mene ne tiče“ ili „to nije moj problem“. Oni bi mogli žrtvama jako puno pomoći u situacijama školskog nasilja, tako da pozovu u pomoć nastavnike, da se zauzmu za njih, suprotstave počiniocima – navodi naša sagovornica.

Posebnu bi važnu ulogu, dodaje, mogli imati u elektronskom nasilju tako da napišu da su neki zlonamjerni komentari neistiniti, fotografije lažne i da prijave nasilje, ali najčešće oni se uopšte ne angažuju, samo mirno posmatraju zlo.

– Jedan dio se ne želi uključiti u nasilje iz različitih egoističnih motiva na primjer da sami ne budu povrijeđeni, da ne dođu na loš glas i slično. Veliki broj ih se ne osjeća kompetentnim pomoći, a drugi misle da to i nije njihov posao, nego posao nastavnika. Procjenjuje se da je jedna od slabosti dosadašnjih preventivnih programa upravo to što su fokusirani na počinioce nasilja i njihove žrtve. Danas se sve više govori o tome da se preventivni programi moraju usmjeravati prema posmatračima. Među razlozima se navode da se radi o najvećoj grupi učenika čije je ponašanje lakše promijeniti nego ponašanje njihovih vršnjaka sklonih nasilju. Nameće se potreba osposobljavanja učenika da ne ohrabruju svojim prisustvom i ćutanjem počinioca. Neohrabrivanje počinioca je prvi korak u smanjivanju nasilja jer nepodržavanje, dakle, uskraćena nagrada i izostanak publike, može uticati na smanjenje motivacije da se nasilno ponašanju – navodi profesorica.

Neohrabrivanje počinioca je prvi korak u smanjivanju nasilja jer nepodržavanje, dakle, uskraćena nagrada i izostanak publike, može uticati na smanjenje motivacije da se nasilno ponašanju.

S druge strane, dodaje Bilićeva, potrebno ih je pripremiti kako mogu pružiti podršku žrtvama, odnosno podsticati da se aktivno uključe i reaguju, stanu u odbranu, a ne da pasivno posmatraju.

– Upravo to može biti ključni faktor u smanjivanju vršnjačkog nasilja. S obzirom na to da neka istraživanja pokazuju da intervencije vršnjaka zaustavljaju nasilje brzo i učinkovito njihovoj je edukaciji i osnaživanju potrebno posvetiti ličnu pažnju. Sa svim učenicima je potrebno raditi na razvoju empatije i razumijevanju za žrtve, formiranju nenasilnih stavova, moralnom senzibilitetu, prosuđivanju i postupanju u najboljem interesu drugih. Neophodno ih je podsticati da iskazuju brigu za druge, a u potrebi i međusobno pruže zaštitu – zaključila je naša sagovornica.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA