Hoće li put BiH u EU biti uslovljen članstvom u NATO savezu?!

776
Nedeljko Čubrilović, Igor Žunić i Davor Šešić

Evropski put Bosne i Hercegovine uslovljen je putem ka članstvu u NATO savezu, bez obzira što sličnih uslovljavanja nije bilo za druge države koje su težile pristupu Evropskoj uniji.

Rekao je ovo juče predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a, te dodao da je BiH zemlja sa kojom je zgodno eksperimentisati.

– Ovo izgleda da ide jedno sa drugim ako se imaju u vidu koraci koje treba preduzeti. Može se očekivati da se u određenom trenutku odstupi od nekih zahtjeva kao što je slučaj sa knjiženjem vojne imovine kako bi bio potpisan Akcioni plan za članstvo MAP – rekao je Čubrilović.

Šef SNSD-ovog poslaničkog kluba u NSRS Igor Žunić za SrpskaCafe ističe da se slaže sa Čubrilovićevom izjavom, te da se mogu očekivati sve veći pritisci kako bi se NATO i put u EU stavili u istu ravan.

– Načelno se slažem sa izjavom gospodina Čubrilovića ali ne smatram da postoje neka posebna pravila za BiH, jer bi se mi možda mogli snaći i sa tim posebnim pravilima. Problem je što ta pravila, kakva god da su, nisu jasno zacrtana, već se mijenjaju svakih pet minuta ili svaki dan, zavisno od politike na koju naiđemo i koja nam je u tom trenutku potrebna – ističe Žunić.

Naš sagovornik dodaje da je Bosna i Hercegovina definitivno “zemlja za potkusurivanje”.

– Nigdje kod pristupa Evropskoj uniji nije navedeno da je jedan od uslova pristup NATO savezu i to ne stoji u nikakvim dokumentima koje je potpisala BiH. Ali evo, vidimo ovih dana da NATO postaje uslov za formiranje vlasti u BiH. Mislim da oni koji insistiraju na tome to ne rade samostalno jer ih onda ne bi mogli zvati političarima, bili bi previše naivni. Zbog toga u nekoj perspektivi postoji mogućnost da se put u EU i NATO vežu. Međutim, na osnovu stava koji je zauzela Narodna skupština RS o vojnoj neutralnosti jasno je da onda samim tim uskraćujemo i evropski put Bosni i Hercegovini. To nikome ne bi trebalo da je interes. Nadam se da će neko biti dovoljno pametan da to dvoje nikada ne poveže – kaže Žunić te dodaje da se put u NATO nikada neće izreći kao zvaničan uslov ali da će se “provlačiti od trenutka do trenutka, od potrebe do potrebe”.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić ističe da je stav ove stranke sve vrijeme da se treba pratiti Srbija, kada je riječ o pristupanju u NATO savez.

– Nismo vidjeli da je Srbija sve ovo vrijeme, a puno je dalje odmakla od nas kada je riječ o pristupanju u Evropsku uniju, imala uslovljavanje kao što je ulazak u NATO savez.  Saznanja da će put u EU biti uslovljen članstvom u NATO savezu SDS nema, iako ne isključujemo takvu mogućnost. Ako postoje neke konkretne informacije da bi to mogao postati zvaničan uslov, pozivam političke lidere iz vlasti da izađu i kažu građanima o čemu se radi. U suprotnom, to je samo spekulacija koju možemo shvatiti kao jednu vrstu politizacije pomenutog pitanja kako bi se skrenula pažnja građana sa ekonomskih problema u Republici Srpskoj – ističe Šešić za SrpskaCafe.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uslovio je podršku Zoranu Tegeltiji (SNSD) da bude imenovan na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH podrškom MAP-u, čemu se protivi predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Inače, nisu sve zemlje Evropske unije članice NATO-a. Austrija, Finska, Irska, Malta i Švedska nikada nisu pristupile ovom savezu.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. НАТО је злочиначка и Србима непријатељска организација. Тамо РС и БиХ и Србија не треба да иду. Наша власт је све потписала и сад се ”ваде”. Нема са странцима хоћу-нећу, поготову са кварним Енглезима, Америма и Швабама. Шта нама Србима ваља чинити, ја не знам. Знам да је ЕУ фашистичка и да све више јавно и гласно подржава фашизам и нацизам. Уосталом, све земље ЕУ биле су у Другом свјетском ратау на страни нациста инфашиста, осим Енглеза који излазе из ЕУ. Кад Нато нападне Русију, једног дана, а све игре НАТО воде се око Русије и њеног природног богатства, онда ће силни Рус сравнити са земљом Варшаву, Виљнус, Ригу, Букурешт, Софију, Загреб, и друге главне градове, наравнио и Београд и Бања Луку и Сарајево ако будемо на страни НАТО.

Comments are closed.