Harmonikaš Aleksandar Drinić iz Moskve: Rusi nas smatraju braćom!

309
Aleksandar Drinić

Aleksandar Drinić, student magistarskih studija harmonike na prestižnoj Muzičkoj akademiji „Gnesini“ u Moskvi, kaže za SrpskaCafe da Rusi gledaju blagonaklono na ljude iz Republike Srpske i smatraju ih bratskim narodom.

– Rusi nas smatraju prijateljima i bratskim narodom, što puno pomaže i znači tokom studija. Kada im kažete da ste Srbin, onda su jako prijatni, susretljivi i hoće da pomognu -kaže Drinić, koji je stipendista ambasade Rusije u BiH i osvajač brojnih prvih nagrada za Srpsku u inostranstvu.

On ističe da redovno ide na predavanja i da sviranje vježba ujutru i popodne u studentskom domu. Navodi da su mu cimeri tri Rusa koji sviraju harmoniku, trubu i trombon.

– Umjetnost je u Rusiji na visokom nivou i to je jedna od najboljih akademija za harmoniku. Inače, do fakulteta je potrebno pješačiti i ići metroom oko 40 minuta. Na akademiji je dosta naših ljudi iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije… Moskva je lijep grad sa dosta zanimljivih mjesta, od Crvenog trga do šetališta Stari Arbat, gdje se može vidjeti i mnogo uličnih umjetnika. Tamo se uvijek nešto zanimljivo događa – navodi Aleksandar.

Uz konstataciju da harmonika nije samo za narodnu muziku već i za džez, klasiku i zabavnu muziku, Aleksandar ističe da planira da na ljeto upiše doktorski studij na istoj visokoškolskoj ustanovi Univerziteta u Moskvi.

– Biće teško zbog žestoke konkurencije iz cijelog svijeta, ali mislim da imam dobre šanse za to. U karijeri planiram da se bavim i pisanjem naučnih radova u svojoj oblasti – kaže naš sagovornik i dodaje da planira da se nakon studija vrati u Republiku Srpsku.

Drinić napominje da u Rusiji malo ko upotrebljava engleski jezik, zbog čega je važno naučiti ruski.

– Imao sam sreću da ga unaprijedim u Belgorodu, gdje sam ranije bio na razmjeni studenata. To je bilo dovoljno za osnovnu komunikaciju na akademiji, a u Moskvi dodatno učimo ruski kako bismo savladali gramatiku i proširili rječnik – kaže Drinić.

Podsjećamo, Drinić je nakon Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru završio osnovne studije na vokalno instrumentalnom odsjeku Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu u klasi profesora Zorana Rakića. Dugogodišnji je stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“.

Do sada je osvajao značajne i brojne prve nagrade na takmičenjima za harmoniku u zemlji i inostranstvu – u Rusiji, Litvaniji, Italiji, Letoniji, Srbiji, Hrvatskoj… Takmiči se od petog razreda osnovne škole i voli da izvodi djela Semjonova, Skarlatija i Baha.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA