Haradinaj: Sad shvatam da priznanja nema bez odricanja teritorije

481

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovio je da je spreman na ukidanje nametnutih taksi Srbiji pod uslovom “uzajamnog priznanja”, ali da sada razumije da priznanje kosovske nezavisnosti nije moguće dobiti bez odricanja dijela kosovske teritorije.

On to, kako je rekao, neće dozvoliti, kao što neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opština, jer “ne želi Republiku Srpsku na teritoriji Kosova”.

Tvrdi da je Priština do sada načinila dovoljno ustupaka i da je čak vjerovao u mogućnost pomirenja Srba i Albanaca. Ali, očito je, kaže, da to nije dovoljno i sada traže da se odreknemo dijela svoje teritorije na sjeveru gdje su kosovski rudnici i bogatstvo.

– Rekli su nam dajte im (Srbiji) malo teritorije i priznaće vas, ili neku republiku unutar vaše republike – rekao je Haradinaj, prenijela je prištinska Koha.

Spreman je, kaže, da otvori kosovsko tržište za proizvode iz Srbije, ali da za uzvrat dobije priznanje kosovske nezavisnosti.

– Kosovsko tržište vrijedi milijardu evra godišnje. Preko 500 miliona je na osnovu papira i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde evra, znači to nije mala cifra. Ako žele nase tržište, mi kažemo, u redu, dajemo vam tržište, a vi nama dajte priznanje – kazao je Haradinaj.

On je naglasio da i dalje ne vidi kakve to ima veze sa odnosima Prištine i SAD.

– Ne vjerujem da pretjerujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem – rekao je Haradinaj, odgovarajući predsjedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, koji je predložio privremenu suspenziju taksi na 120 dana.

Ako bi, kako je rekao, Kosovo “otvorilo svoja vrata za proizvode iz Srbije” na 120 dana, više neće biti potrebe za vraćanjem taksi jer za to vrijeme na Kosovo može da uđe velika količina robe.

Za njega je, kaže, bitno da Kosovo bude iskreno sa svojim partinerima, SAD i EU, i da treba da im se kaže zašto se sve to radi.

Podsjetio je da političke lidere Kosova nije zanimalo prijateljstvo sa SAD, kada je u skupštini predloženo ukidanje odluke o formiranju Specijalnog suda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.