Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije izbili su žestoki sukobi.

Učesnici protesta su bakljama, Molotvljevim koktelima, kamenicama, farbom zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

Protesti se održavaju ispred grčkog parlamenta, a pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarili policajce.

Devet policajaca je povređeno. Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s riječima:

– Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno – prenio je grčki list Katimerini, podsećajući da Samaras oduvijek zastupa “tvrd” stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600 000 ljudi, ali je za sada njihov broj manji, dodao je grčki list.

Organizatori su najavili da će 3 000 autobusa doputovati iz sjeverne Grčke, ali je policija nešto poslije 14 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi Katimerini, pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine. Demonstranti su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenio je AP.

Na sjeveru Grčke poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini, blokirali autoput koji vodi ka granici sa Makedonijom.

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA