Gripa u Srpskoj odnijela još jedan život!

391

Pacijent starije životne dobi preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

– UKC je prijavio Institutu za javno zdravstvo da je još jedan pacijent, koji je bio pozitivan na virus gripa A(H1)pdm09, preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Osoba je bila starije životne dobi i imala više komorbiditeta hroničnih nezaraznih bolesti – navedeno je u saopštenju.

U Institutu za javno zdravstvo su istakli da im je iz bolnica u Srpskoj prijavljeno da su u prve tri nedjelje 2019. godine zbog teških akutnih respiratornih infekcija hospitalizovane 74 osobe.

– Od pacijenata koji su testirani, 33 su bila pozitivna na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripu – istakli su u Institutu.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju u Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

U toku je, kako je saopšteno, prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj za četvrtu nedjelju 2019. godine koji će javnosti biti dostupni početkom sljedeće sedmice.

Još tri pacijenta preminula su ove sedmice u bolnicama u Banjaluci i Nevesinju od posljedica akutne respiratorne infekcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA