Gripa trese region, najgore u Hrvatskoj!

178

U zemljama regiona od posljedica gripe umrlo je nekoliko desetina ljudi. Najkritičnija situacija je u Hrvatskoj gdje je ova bolest odnijela 45 života.

Kako javlja HRT,u Hrvatskoj je registrovano je 28664 oboljelih. Ljekari upozoravaju da je sezona na vrhuncu, ali bi broj oboljelih postepeno trebalo da opada. Najveći broj oboljelih je Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj i Brdsko-posavskoj županiji.

HRT navodi da se prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti i u ostalim državama na evropskom području bilježi porast intenziteta gripa.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20-64 godine.

U Srpskoj gripa odnijela 12 života

U periodu od 25. do 27. januara od posljedica teške akutne respiratorne infekcije u bolnicama u Srpskoj umrlo je još pet pacijenata. Time je ukupan broj žrtava gripa povećan na 12, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Kako se navodi, Institutu je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio četiri, a opšta bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi.

Iz Instituta za javno zdravstvo apeluju na građane da se izvrše preventivne mjere zaštite od gripa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA