Google ima novi vještački glas koji zvuči kao pravi

179

Google je godinama globalni lider na polju pametnih mobilnih telefona, pretraživača i OSa za slabije računare — Chrome OS, a sada ulazi i na teritoriju sinteze glasa.

Text-to-speech ili govor iz teksta je opcija koja se na zapadu vrlo često koristi, naročito u biznis okruženju. Sada Google predstavlja novi vještački glas koji se zapravo generiše u Cloudu tj. oblaku.

Google je prije nekoliko godina kupio WaveNet tehnologiju, britanske kompanije DeepMind. Ova tehnologija omogućava da računar generiše potpuno prirodan glas, a možete birati uzrast, boju glasa pa čak i način na koji se akcentuju neke riječi.

Ova tehnologija će dobiti na značaju u narednim godinama u robotici i u tzv. pametnim zvučnicima.

Google već nekoliko godina prebacuje većinu svojih opcija u Oblak/cloud, pa tako Mail, Office aplikacije kao i SnapSeed, veoma popularna aplikacija za obradu fotografija, već duže vrijeme rade iz oblaka.

Nešto slično radi i Apple sa svojim Siri AI robotom, ali sada Google preuzima inicijativu, a cilj je, naravno, potpuna integracija Google servisa sa AI vještačkom inteligencijom i Cloud uslugama.

Oni koji su imali prilike da čuju WaveNet AI glas iz računara kažu da je u 99 odsto slučajeva nemoguće razlikovati kompjuterski i stvaran glas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA