Glumac neće moći da prisustvuje dodjeli Oskara, Amerika mu ne da vizu

466

Film “Roma” oduševio je kritičare i ovjenčao se najvećim do sada dodjeljenim nagradama, a na dodjeli Oskara takmičiće se u čak deset kategorija.

Međutim, moguće je da glumac iz filma, Meksikanac Horhe Antonio Gerero, neće moći da prisustvuje dodjeli jer su mu američke vlasti već tri puta odbile zahtjev za vizu.

Los Anđeles tajms piše da je ovo “primjer rasizma na djelu” i navodi da je, jednom prilikom kada je aplicirao za vizu, zaposleni komentarisao njegov izgled i porijeklo, uz tvrdnje da želi u Ameriku kako bi se tamo protivzakonito zaposlio.

Nisu pomogla ni pisma produkcije upućena vlastima, u kojima se jasno navodi da Gerero u Meksiku ima život, posao i porodicu, i da u SAD želi da uđe samo u okviru promotivnih aktivnosti filma.

– I dalje se nadam da će mi biti odobrena viza na vrijeme da prisustvujem dodjeli Oskara. Shvatam da je ovo pitanje procedure, ali bih zaista volio da mi se omogući ulazak u Ameriku – rekao je Gerero za meksičke medije.

Film “Roma” nominovan je u kategorijama najboljeg filma, zatim najboljeg van engleskog govornog područja, kamere, režije, glavne i sporedne glumice, originalnog scenarija, scenografije, miksa i montaže zvuka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA