Paul Landers i Rihard Kruspe, gitaristi grupe Rammstein, razgovarali su sa novinarom magazina Guitar World o sedmom studijskom albumu benda, a još uvijek neimenovani nasljednik izdanja “Liebe Ist Für Alle Da” iz 2009. godine, očekuje se na proljeće.

– Nije previše sterilan, nije previše čist. U njemu ima mnogo života i energije, ali nije sav bijesan. Muzika je mnogo više od toga. Drugačije je za Rammstein. Možda čak reći da ga je zabavno slušati – kazao je Landers.

Prema njemu, novi albuma benda zvuči manje mehanički i “ljudskiji” je od prošlih Rammstein izdanja.

– Zaista smo željeli da muzika zvuči toplije i da se čuje kako zajedno sviramo ne njemu. Svi sa računarom mogu da naprave muziku kući. Možete programirati stvari i nabaviti odlične programe za bubnjeve i zvuk može biti veoma dobar korištenjem zvučnih kartica koje imate kući. To je sasvim u redu, ali naš cilj je bio da napravimo nešto što nikada ne bi moglo da se uradi kod kuće, gdje zaista čujete ljude iza instrumenata. Vidjeti našeg bubnjara kako svira dok radimo na pjesmama i vidjeti da postoje pravi ljudi koji su uključeni u vaš bend, mislim da je dobra stvar za nas – naveo je Landers

Kruspe je rekao da su neke inicijalne muzičke ideje, koje su izdvojene za njegov solo projekat “Emigrate”, ali nisu iskorištene, sada uzete za novi Rammstein.

– Očigledno je, ako preslušate ploču, da još uvijek ima Rammstein elemenata. I dalje smo to mi, ali smo eksperimentisali sa određenim vrstama harmonije kroz strofe i sa mnogo melodijskih struktura u pjesmama. Osjećam se kao da smo došli do sjajnih stvari, za koje prije ne bih ni sanjao da bi mogle biti Rammstein – otkrio je Kruspe.

Landers je rad na novom albumu benda opisao kao “mnogo više kao proces stvarnog benda”, nego što je to bio slučaj sa ranijim izdanjima grupe, ali je priznao da se svađaju svaki put kada se okupe.

– Mi smo šest momaka i to je šest različitih mišljenja, a uključeni smo u sve, pa se brzo naljutimo jedni na druge. Ne tučemo se iili nešto slično tome. Pokušavamo da samo galamimo, ali ga još uvijek nismo završili. Nadam se da se ne moramo tući i da ćemo ga završiti kroz zajednički dogovor. Radimo tako kako radimo. To je naš jedini način. Zaglavili smo jedni s drugima. Niko od nas ne bi mogao otići iz benda. Onda to ne bi bio Rammstein – istakao je Landers

Novi album grupe Rammstein biće objavljen uoči prve evropske turneje koja će početi 27. maja u Njemačkoj, a završiti 23. avgusta u Austriji.

Kao jedna od najcjenjenijih metal bendova svih vremena, Rammstein je poznat po svojim naelektrisanim nastupima, koji često uključuju spektakularnu pirotehniku.

Tokom posljednje tri godine, Rammstein je odsvirao nekoliko koncerata na kojima je bend otvarao svaki koncert sa potpuno novom pjesmom, trenutno poznatom samo kao “Ramm 4”, a pjesmu čine stihovi koji djeluju kao da su kombinacija različitih naslova već postojećih pjesama benda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA