Facebook plaća 20 dolara za “rovarenje” telefonima

463

Facebook je pokrenuo program u okviru kojeg prikuplja privatne podatke od plaćenih dobrovoljaca. Taj proces traje već tri godine.

Ciljna grupa obuhvata korisnike od 13 do 25 godina, koji su u zamjenu za podatke dobijali po 20 dolara mjesečno. Od njih se očekivalo samo da na svoje uređaje instaliraju aplikaciju Facebook Research.

Kompanija je podatke koristila za predviđanje buduće konkurencije, da bi potom te servise kupovale, te ih integrisala u sopstvenu platformu.

Aplikacija za nadgledanje telefona uklonjena je iz online prodavnica tek sredinom 2018. godine, nakon što se Apple žalio da ona krši pravila privatnosti.

Zahvaljujući toj aplikaciji kompanija je mogla da čita privatne poruke i mailove, kao i da ima uvid u istoriju pretraživanja korisnika.

Ako Apple odluči da Facebook Research krši još neka pravila, mogao bi aplikaciju da blokira i na uređajima na koje je već otpremljena, što bi dodatno pogoršalo tenziju koja već postoji između dvije kompanije.

U međuvremenu, korisnici su naučili o još jednom načinu na koji Facebook dolazi do ličnih podataka, i to za samo 20 dolara mjesečno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA