Evropske podjele isplivale na površinu u Davosu

237

Evropske podjele isplivale su na površinu tokom trećeg dana Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom ski centru Davosu.

Treći dan protekao je u znaku rasprava zvaničnika o važnim regionalnim pitanjima – od Bregzita do tvrdog stava italijanske populističke vlade prema EU, ocjenjuje agencija AP.

U prvi plan je naročito “izbio” holandski premijer Mark Rute, koji je, povrh raskola zbog Bregzita, upozorio na rastuće podjele između bogatih zemalja sjevera i siromašnijeg juga evropskog kontinenta, što je, kako je ocjenio, između ostalog, posljedica italijanskog protivljenja budžetskim propisima evrozone.

Naime, italijanska vlada je krajem prošle godine odlučila da poveća potrošnju znatno iznad očekivanja EU, da bi, nakon toga, tek u maloj mjeri ustuknula pošto je Brisel zaprijetio pokretanjem pravne akcije, navodi američka agencija.

I dalje je, međutim, prisutna zabrinutost da će budžetski planovi vlade u Rimu doprinijeti narastanju ionako visokog duga Italije, i da će potencijalno “potpaliti” finansijsku nervozu, koja se smirila posle 2015. godine, kada je Grčka posljednji put dobila paket pomoći.

Obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, holandski premijer Rute je rekao da ga ljudi u njegovoj zemlji pitaju zašto se Holandija pridržava budžetskih pravila EU kada drugi to ne čine.

On je upozorio da spor oko italijanskog budžeta “stvara nepovjerenje između sjevera i juga”.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, čija se zemlja sukobila sa EU zbog svoje pravosudne reforme, poručio je da Italija nije tretirana na isti način kao Francuska, čiji je visok budžetski deficit iz proteklih nekoliko godina nailazio na tolerantnu reakciju 28-članog evropskog bloka.

– EU bi trebalo da primjenjuje iste standarde prema svim državama članicama – insistirao je Moravjecki.

Na relaciji Italija-Francuska su poslednjih dana porasle tenzije oko pitanja tretmana ilegalnih migranata koji brodovima pristižu u Evropu, a italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je u vezi s tim rekao da je francuski lider Emanuel Makron “užasan predsednik, koji puno priča, a malo postiže”.

Diplomatski sporovi su, ocjenjuje AP, trenutno nepoželjni za EU, koja će ove godine izgubiti, kako navodi, ključnu članicu – Veliku Britaniju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA