Džefri Najs “košta” 2 200 evra dnevno

386

Džeri Najs, koji će pred Specijalnim sudom u Hagu braniti bivšeg pripadnika tzv. OVK Samija Ljuštakua, tražio je od kosovskog tima “dnevnicu” od 2 200 evra!

Osim toga, kako navodi prištinski list Zeri, Najs je tražio i da mu se plate putni troškovi.

List podsjeća da je Najs u Haškom tribunalu vodio proces protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, kojeg je nazivao “balkanski kasapin” i tvrdio da ima dokaze za njegove navodne zločine.

Najsa je kao advokata sada angažovao Sam Ljuštaku koj se borio protiv, kako se navodi, režima Miloševića. On će predstavljati odbranu za bivšeg komandanta Dreničke zone, pred Specijalizovanim vjećima u Hagu.

Džerfi Najs će od sada pa nadalje biti u kosovskom timu i to ne samo u odbrani Ljuštakua. To je, piše list, potvrdio i Driton Ljajči koji vodi Kancelariju zaduženu za pomoć optuženim pripadnicima OVK.

– Džefri Najs je angažovan da bude dio odbrane komandanta Dreničke zone, Samija Ljuštakua – rekao je Ljajči u izjavi za T7.

Kada je riječ o sredstvima, koja su potrebna da bi se platio advokat kakav je Džefri Najs, ona će biti dodjeljena iz budžeta države. Prema dokumentu koji posjeduje Kancelarija za zaštitu optuženih vidi se da je Britanac tražio 2 200 evra za dan odbrane Ljuštakua, kao i za putne troškove.

To je potvrdio i šef Kancelarije za zaštitu potencijalnih optuženih od strane Specijalnog suda, Driton Ljajči.

– Budžet je dodjeljen, i očekujemo da se susretnemo sa advokatom Najsom u Hagu. Ali, čekamo i na usvajanje budžeta Kosova kako bi sve bilo u redu – rekao je Ljajči.

On je naveo da će se usvajanjem državnog budžeta opredjeliti i svota za platu Najsa i ostale advokate koji su angažovani u tom procesu.

Specijalni sud je osnovan u avgustu 2015. godine, a ovaj organ je poslije više od dvije godine počeo da poziva na ispitivanje bivše pripadnike i komandante OVK-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Мора толико и бити дневница.Док подијели са судијама и оним из Брлина и Лондона што су судије именовали таман њему остане трећина.А ја нешто мислим могли су ангажовати и стране судије из уставног суда.Они су се већ специјализовали за такав посао.Само не знам како би наплаћивали ову тезгу.

Comments are closed.