Dvanaesti “Kustendorf” od sutra na Mećavniku

333

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” počinje sutra na Mećavniku, a među gostima će biti glumci Mat Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, kao i drugi renomirani umjetnici.

Festival će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala Emir Kusturica, poslije čega će biti prikazan njegov film “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svjetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće i glumac Slavko Štimac kome je ove godine posvećen program “Retrospektiva velikana”.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg “Kustendorfa”, koji će trajati do 16. januara.

Od velikog broja pristiglih filmova, čak 718, odabran je 21 za takmičarski program, a nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće međunarodni žiri u kome su – glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porijekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodjeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta.

U Andrićgradu, u galeriji Lubarda, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život “Kustendorfa”.

Gosti “Kustendorfa” uživaće u nastupima “Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju” i sastava “Kaskaval & Kristi Traktor” iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, holandsko-srpskog ansambla “Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend”, grupe “Kal” iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava “Bilja Krstić i Bistrik orkestar”.

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” održava se u organizaciji produkcijske kuće “Rasta internešnel” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA