Društvo novinara osudilo napad na ekipu RTRS-a u Sarajevu

307

Društvo novinara BiH osudilo je danas napad na ekipu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) u neposrednoj blizini zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

U saopštenju se podsjeća da je, prema dostupnim informacijama vozaču RTRS Slobodanu Vaskoviću, koji je juče u automobilu čekao ekipu koja je pratila konferenciju za novinare u Predsjedništvu BiH, prišlo nepoznato lice i uz psovke i uvrede udarilo nogom službeni automobil ove medijske kuće i pljunulo u staklo na vozačevim vratima.

– Slučaj je prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo. Društvo novinara BiH još jednom upozorava na trend učestalih napada na predstavnike medija u BiH, odnosno da pojedinci svoje neslaganje sa određenom politikom iskazuju napadajući, sve agresivnije, novinare i medijske radnike – navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se incident dogodio u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH, ali i zgrade MUP-a Kantona Sarajevo, od velike je važnosti da se napadač što prije identifikuje i procesuira jer je, kako smatra Društvo novinara BiH, upravo nepreduzimanje adekvatnih mjera protiv napadača na medije jedan od glavnih uzroka negativnog trenda napada na medije.

– Institucije na nivou BiH, ali i drugih nivoa vlasti, moraju povesti računa o bezbjednosti medijskih radnika, jer napadi na medije u neposrednoj blizini institucija u kojima se održavaju konferencije na medije ugrožavaju i njihov kredibilitet – navodi se u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA