Dodik: Učiniću sve da se održi mir i stabilnost

358
Milorad Dodik

Nema tog proroka na svijetu koji bi mogao da prognozira šta će biti sa BiH u budućnosti, a ja lično činim i činiću sve da se održi mir i stabilnost, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Podijeljenost u BiH je sve veća. Ovo je zemlja apsurda, ne bih se usudio ništa prognozirati za BiH. Jedino što bih želio samo, i to ću činiti u svemu što radim, a to je da se održi mir i stabilnost – rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije povodom inicijative lidera SDA Bakira Izetbegovića o promjeni naziva Republike Srpske.

Dodik je istakao da, sa druge strane, Republiku Srpsku vidi u budućnosti kao jaču, bolju, zadovoljniju i okupljeniju i poručio da sastanak svih lidera i vlasti i opozicije povodom inicijative SDA svjedoči da bilo kakvi ataci na Republiku Srpsku ne mogu da prođu.

– Republika Srpska ostaje privržena saradnji sa Srbijom i na pozicijama podrške stavovima Srbije što se tiče Kosova, odnosno sporazuma sa Prištinom i Srpska od tih stavova neće odustati – poručio je Dodik.

Govoreći o narednim potezima, Dodik je naveo da će se ovih dana sresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a o ovdašnjoj situaciji i svojim stavovima upoznaće u utorak i srijedu, 29. i 30. januara i visoke funkcionere EU Federiku Mogerini i Žan-Kloda Junkera.

On je ocijenio da Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH, a i Republike Srpske i da je neopravdano satanizuju u Sarajevu.

– Svjedok sam toga kako se svakog dana i trenutka pokušava neka pakost putem diplomatskih kontakata nametnuti ili “namjestiti” Srbiji. Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se (samoproglašeno) Kosovo prizna, a kada kažete da bi Republika Srpska po tom njihovom osnovu tražila da se to isto učini sa njom, oni bi bili spremni da, navodno, ratuju, ali nemaju čime – rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Izetbegović i SDA, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnom nivou, povukli nestrpljiv potez koji je otkrio njihov glavni cilj, da se ukine Republika Srpska.

Dodik je ukazao da su Bakir Izetbegović i njegova politička partija proteklih decenija dobijali sve što su htjeli od međunarodne zajednice i “servilnih političara iz Republike Srpske”.

– Svakako naviknuti na tako nešto, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnom nivou na izborima, a i sve lošije pozicije kod međunarodnog faktora, oni su povukli nestrpljiv potez ukazujući na svoj glavni cilj, a to je ukidanje Republike Srpske i da se ponize Srbi na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Govoreći o tome šta bi bilo kada bi inicijativa došla pred Ustavni sud BiH, Dodik podsjeća da član jedan, stav tri Ustava BiH kaže da BiH čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska.

– To je naše ime i prezime i u tom pogledu za svaki ustavni sud, za svakog pravnika je veoma jasno da ne može Ustavni sud da odlučuje o tome – istakao je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA