Dodik: U Brisel idem da gradim partnerstvo

362

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Brisel na sastanak sa čelnim ljudima EU ide kako bi pokušao da gradi partnerstvo.

Prema njegovim riječima, EU jeste važan faktor, ali sve više treba da bude izmaknuta iz političkih odlučivanja u BiH.

Dodik je napomenuo da će odlazak u belgijsku prestonicu biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast:

– To znači da ćemo moći i manje da tražimo, jer moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija, zašto je ekonomska situacija takva kakva jeste, te zašto Predsjedništvo nije ispoštovalo zakon.

Dodik je istakao da je protiv bilo kakvog pritiska kako bi se formirala vlast na nivou BiH.

– To je stvar koju mi sami moramo da uradimo. Postojala je mogućnost da se to uradi i ranije, međutim nije, iz nekih razloga koje sada možemo prepoznati, a to je prije svega u Federaciji BiH oko bošnjačkog političkog bloka. Oni nisu imali konsolidovanu situaciju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da u FBiH sada vrše neke pregovore kako bi se formirala vlast, prvo u tom entitetu, a onda i na nivou zajedničkih institucija, te dodao da sve to ide sporo, a moglo je brže.

– Što se nas tiče, mi smo ovdje obavili sve poslove. Kada je riječ o Predsjedništvu, ono je spremno da predloži kandidata i mislim da smo to trebali da učinimo kako to zakon nalaže, a ne da se sada, kao neki koji nisu htjeli da to stavimo na dnevni red, kao što su Željko Komšić i Šefik Džaferović, pozivaju na neke zakone na drugim mjestima – zaključio je Milorad Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA