Delimustafić slobodan: Sud odredio kauciju od milion KM

239

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je danas rješenje da Alija Delimustafić, koji je optužen za krivična djela u vezi sa prodajom nekretnina, bude pušten na slobodu uz kauciju od milion KM.

Pozivajući se na Kantonalni sud, portal “Kliks” navodi da doneseno rješenje mora postati pravosnažno, a datum kada bi se to moglo dogoditi još nije poznat.

Sud je danas odredio i mjere zabrane u slučaju da se Delimustafić nađe na slobodi, prema kojim mu je zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta, odnosno adrese stanovanja, a on je morao da obeća sudu da će poštivati mjere zabrane.

Glavni pretres u predmetu u kojem su Delimustafić, 37 osoba i osam firmi optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, još nikada nije počeo.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih lica na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela Delimustafićeva grupa stekla je protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA