Dan Republike: Počeo svečani defile (FOTO/VIDEO)

542

Svečani defile povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske je počeo, a na njemu učestvuje više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i više od 1 000 predstavnika civilnog sektora.

Svečanom defilu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu prisustvuju i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.

 

U čast predsjednika Republike Srpske, postrojena je Počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Raport predsjedniku Republike predao je komandir Počasne jedinice Vitomir Petričević.

Povodom “Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku”, ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije.

Kadeti su odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci nose pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Na polaznoj liniji za svečani defile postrojeni su ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i civilnog sektora.

Paradni marš, djelo Stanislava Biničkog, izvodi Policijski orkestar.

Svečani defile čini Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku.

Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Željka Cvijanović, predsjednica RS zahvalila se onima koji su stvarali RS.

– Sigurna sam da je RS očuvala ljubav našeg naroda i snaga naših institucija. Naša obaveza je da je izgrađujemo, da budemo jedinstveni i da se ne dijelimo. Svaki put je bila jaka kada smo bili jedinstveni. Uvijek ćemo slaviti slobodu u kojoj živimo, jer ona nema cijenu. Važno je da smo zajedno – rekla je ona na kraju defilea.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA