Dacešin u Medeljinu: Eskobara odavno nema, ali ima muzike!

717

Oni koji su gledali seriju „Narkos“, pogotovo prve dvije sezone, dobro bi razmislili prije nego što bi krenuli put Kolumbije. Ako bi neko možda i posjetio Bogotu ili Kartagenu, samo bi čudak ili ludak otišao u Medeljin!

Banjalučanin Robert Dacešin govori pet svjetskih jezika i do sada je proputovao 47 zemalja. Njegovo posljednje odredište upravo je Kolumbija, odnosno zloglasni grad Medeljin iz kojeg je vladao najpoznatiji narkobos svih vremena – Pablo Eskobar.

Grad Medeljin podijeljen je na 250 četvrti koje spadaju pod 16 komuna. Svaki dio grada, pa čak i onaj u samom centru, pripada nekoj komuni i ne predstavlja nikakvu favelu ili naselje za siromašne. Ipak, postoji jedna komuna za koju su svi čuli, koja je ozloglašena i koju je Dacešin posjetio. To je komuna 13.

– Svoj ružni vrhunac Komuna 13 je doživjela krajem devedesetih godina kada su ljevičarske grupe preuzele kontrolu nad strateškim ulazima i izlazima u grad. U to vrijeme postojale su „nevidljive granice“. Prelazak jedne, čak i potpuno nesvjesno, mogao je da završi smrću – priča Dacešin za SrpskaCafe.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, dodaje on, Medeljin je imao oko 120 ubistava godišnje na 100 000 ljudi. A onda se sve promijenilo u nekoliko godina i broj ubijenih je porastao za četiri puta. Sredinom posljednje decenije prošlog vijeka zabilježeno je 1 259 ubistava u svega dvije ili tri godine.

– Ekobar je bio nekrunisani kralj Kolumbije. Postojii i priča da je za vrijeme njegovog tajnog boravka u planinama Medeljina, nakon što se njegova kćerka Manuela počela prehlađivati, Pablo odlučio zapaliti vatru pomoću novčanica ukupne vrijednosti dva miliona dolara! Možda najbolja ilustracija njegovog bogatstva je činjenica da se sam ponudio da plati čitav spoljni dug zemlje od deset milijardi dolara samo da mu vlada obeća da ga neće isporučiti u Ameriku – kazao je Dacešin.

Svi koji su gledali pomenutu seriju „Narkos“ znaju kako je Eskobar vladao Kolumbijom. Njegovo najsnažnije oružje bio je – teror. Eskobar je ubio četiri od šest predsjedničkih kandidata. Napao je Vrhovni sud. Sagradio je sopstveni zatvor iz kojeg je vodio posao. Glave su padale tih godina u Kolumbiji kao da su od šećera, ali danas je, ističe Dacešin, sve drugačije.

– Oružje i drogu zamijenili su muzika i umjetnost. Bijes koji je nekada iskazivan nasiljem, danas se prikazuje kroz pjesmu i slike. Dok šetaš ulicama Komune 13, imaš priliku da vidiš ulične muzičare koji će samo za tebe napraviti mali koncert, plesače čija energija će te natjerati da zastaneš, kao i ulične umjetnike čiji grafiti danas čine da ovo mjesto izgleda kao mala galerija na otvorenom – kazao je Dacešin.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA