Ne želimo da vas plašimo, ali postoji velika crna rupa koja “luta” oko naše galaksije i koja može da “proguta” Zemlju, tvrde naučnici.

I ona nije sama, jer je ovo, kako piše britanski Metro, “pohlepno čudovište”, treće po redu galaktičko čudo koje vreba u Mliječnom putu.

Japanski astronomi vjeruju da su uočili crnu rupu u centru našeg univerzuma, a ona se, kako navode, ponaša upravo kako su očekivali.

Tim naučnika vjeruje da je tamna zvijer karika koja nedostaje između supermasivne rupe u jezgru naše galaksije i manjih objekata koji se formiraju kada zvijezde padnu.

Ako su tačne pretpostavke naučnika, ovo bi bila treća crna rupa “srednjih masa” koju su uočili. Oni nisu mogli da vide ovu rupu sa normalnim teleskopima, jer one imaju tako veliku gravitacionu silu da čak ni svjetlost ne može da ih izbjegne.

Ali, koristeći alat “Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrai (ALMA)”, tim naučnika je uspio da posmatra oblak vrtložnog gasa koji je se nalazi u crnoj rupi.

– Izvještavamo o otkriću molekularnih gasnih tokova koji kruže oko nevidljivog masivnog objekta u centralnom regionu naše galaksije – napisali su naučnici te dodali da njihovo istraživanje pokazuje posredne dokaze o lutajućoj crnoj rupi u u galaktičkom centru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA