Cvijanović: Međunarodno pravosuđe – veš mašina za pranje ratnih biografija

391
Željka Cvijanović

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema povjerenja u međunarodno pravosuđe, kao ni ono na nivou BiH kada je riječ o ratnim zločnima, jer je dosadašnja praksa pokazala selektivan pristup i uklapanje sudskih presuda u prethodno kreiranu i nametnutu političku matricu.

Komentarišući odlazak bivših pripadnika terorističke OVK u Hag, gdje će biti saslušani u Specijalnom sudu zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, Cvijanovića je istakla da se u suštini napravi pritisak kako se svi moraju pojaviti pred pravosuđem, a onda se jedni oslobađaju, a drugi presuđuju.

– Što se tiče sudovanja u BiH za ratne zločine, dovoljno je samo prisjetiti se toga da je Srbima presuđivano retroaktivnom primjenom zakona iz 2003. godine za djela počinjena ranije u toku rata. S druge strane, na Bošnjake i Hrvate primjenjivan je zakon iz SFRJ koji je blaži i koji je i bio na snazi u vrijeme počinjenja djela za koja su procesuirani – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su međunarodni sudovi, kao i Sud BiH, više služili za pranje biografija nesrpskih počinilaca koji su listom oslobađani uprkos dokazima i svjedocima.

Da je u pravosudnim institucijama pravda dijeljena na pravedan način, kaže Cvijanovićeva, danas bi se moglo govoriti o pomirenju među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, ali to se, nažalost, nije desilo, jer je to sudovanje za jedne bilo tamnica, a za druge veš mašina za pranje ratnih biografija.

– Zato nemam nekakva posebna očekivanja ni sad kad se pred Specijalnim sudom u Hagu saslušavaju i pripadnici OVK – rekla je Cvijanovićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA