Crnogorci prodaju dio obale i austrougarsku tvrđavu (FOTO)

374

U Crnoj Gori je nedavno osvanuo oglas o prodaji građevinskog zemljišta na Luštici površine 107 858 kvadratnih metara. Kupac uz to dobija i austrougarsku tvrđavu.

Kako je objavljeno u prodajnom paketu je lična plaža 5 690 metara kvadratnih (zemljište) i austrougarska tvrđava Arza od 1 455 kvadratnih metara (građevina).

– Parcela se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na poluostrvu Luštica i ima direktan izlaz na Jadransko more i sopstvene plaže. Ukupna građevinska površina od 10 078 metara kvadratnih. Cijena po dogovoru – navodi oglašivač Fresh Nekretnine, a prenosi Radio Jadran.

Ko je prodavac ove vredne imovine, čija je ona, ako je riječ i o spomeniku kulture, tvrđavi Arza, nakon što je vojska nju, kao i druge austrougarske tvđave prepustila državi Crnoj Gori? To su samo neka pitanja na koja portal Radio Jadran traži odgovore.

Podsjetimo da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte od 2014. do 2017. godine čak deset puta produžavao rok za dostavljanje ponuda na međunarodni tender za davanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatirijuma na lokaciji Donja Arza. Zakup se odnosio na period od 31 do 90 godina. Niko nije “zagrizao”, vjerovatno zbog oštrih uslova zakupa.

Prije toga, međutim, objavljena je 2005. godine prodaja Arze za 4,5 miliona evra jednom rusko-crnogorsko-srpskom konzorcijumu.

Tada su novi vlasnici izazvali revolt mještana, jer su zabranili prolaz javnim putem na plažu, u uvalu i do mula Arze.

Zanimljivo je pomenuti da je ovaj prelijepi dio obale bio i meta bombardovanja i na njega su padale bombe sa osiromašenim uranijumom, pa je cijeli dio bio radioaktivan, a nakon toga je uslijedilo čišćenje i sređivanje obale koje su finansirale Ujedinjene nacije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA