Sarajevski bend Činčila objavio je novi singl “Marš na Mars” u izdanju Lampshade Media, a numeru prati satirični video-spot.

Po riječima članova benda, pjesma “Marš na Mars” je oštra kritika današnjeg čovječanstva, odnosno moderne civilizacije i ukazuje na to da ljudski rod sve više zaboravlja koliko je bitno očuvanje životne sredine.

– Živimo u vremenu u kojem smo konstantno suočeni sa upozoravajućim planetarnim pojavama, ali nažalost nismo svjesni i ne želimo biti svjesni koje nas posljedice očekuju. Čini se kao da je ljudski rod postao potpuno “gluv i slijep” na najvažnije stvari, a to je sigurno i ekologija, odnosno očuvanje planete Zemlje, kao našeg jedinog staništa – kaže frontmen benda Vanja Solaković.

Inače, bend Činčila važi bend koji se u svom radu bavi direktnim kombinovanjem likovne umjetnosti i muzike te u ovom spotu prikazuju i tu svoju umjetničku komponentu, u kostimografiji i scenografiji spota.

Solaković u spotu predstavlja individualca, kojem je naprosto dosta svega, pa tražeći način kako da napusti ovaj naš svijet, pravi raketu od kartona i u njoj uspijeva da odleti na Mars.

Karton, kao jeftini umjetnički materijal, metaforički govori i o tome kako istinski, ali i u umjetnosti, ne zavisimo od materijalnog bogatstva da bismo uspješno pronašli svoje utočište i mir. U ovom konkretnom slučaju, Mars predstavlja i jedan imaginarni svijet u koji protogonista odlazi, u njemu nalazi sreću i donosi je u svoju realnu sredinu te je dijeli sa svima, putem muzike i performansa.

Snimanje, režiju i montažu spota potpisuje Romano Kuduzović koji je, zajedno sa bendom i idejnim doprinosom, upotpunio ovu priču.

Video-spot za “Marš na Mars” vas čeka u nastavku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA