Bubrežni bolesnici bez mjesečne naknade! (VIDEO)

839

Dijalizirani, transplantirani i hronični bubrežni bolesnici, za posljednja četiri mjeseca prošle godine, nisu dobili novčane naknade od po 100 KM.

Iako je isplatu ovih naknada još prije dvije godine odobrila Vlada i Ministarstvo zdravlja Srpske, za isplatu često manjka novca, poručuju iz dobojskog Udruženja.

Miroslav Dragić već 11 godina ide na dijalizu, a od mjesečne naknade, kaže, kupovao je lijekove, sada ih i ne koristi, jer novca da ih kupi nema.

– Ne daju nam po 100 maraka, to nije ništa. Država sebi uzima koliko hoće, a nama ne da to po 100 maraka, bijednički. Moja penzija je 200 maraka, nemam veće penzije, to mi je sve, troje izdržavam u kući – priča Dragić.

U, blago rečeno, nezavidnom položaju se nalazi i Blažen Jovanović.

– Slijepa sam osoba. Nemam nigdje ništa. Živim od tih 100 maraka za lijekove. Duguju nam četiri te rate. Lijekove treba kupiti, a znate kakvi su skupi, para nemam nikako – kaže on.

Iako je iznos od 100 maraka nedovoljan za sve neophodne lijekove, dobro dođe, saglasni su članovi dobojskog Uduženja. Iz Navode i da vremena za čekanje nemaju, pa je kažu krajnji rok da se dugovanja isplate mart mjesec, ukoliko se to ne desi, moraće preduzeti radikalnije mjere.

– Ako se budemo morali isključiti sa dijalize, govorim za sve pacijente u RS, ali ovaj put ako se budemo isključivali, nećemo se isključivati u svojim centrima. Znači, ići ćemo pred Vladu i Ministarstvo zdravlja i mi nećemo odustati dok se naši zahtjevi ne ispune. Tražimo da se počnu izdavati rješenja ljudima, da imamo pravo na tih 100 maraka, a ne kad oni imaju dobru volju i osjete potrebu da to mogu dati, a ne obavezu da to daju stalno kao što su obećali – izjavila je Dragana Gligorić, predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj.

Iako smo ovim povodom kontaktirali i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, odgovore na naša pitanja, nismo dobili. Isplata mjesečnih naknada, nije jedini problem bubrežnih bolesnika. Zahtijevaju i obnavljanje ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja za sufinansiranje troškova kadaverične transplantacije sa bolnicom u Italiji. Neophodno je, kako kažu, i da se stvori koordinacioni tim za kadaverične transplantacije u RS. Broj dijaliznih pacijenata je iz godine u godinu sve veći, u poslednja tri mjeseca u Doboju je zabilježeno šest novih pacijenata, a sve je više mladih.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA