Britanski umjetnici traže premještanje Eurosonga

223

Britanski umjetnici su zatražili da se Eurosong premjesti iz Izraela, pozivajući se na kršenja ljudskih prava.

U otvorenom pismu BBC-u, 50 britanskih umjetnika zatražilo je od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pjesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

– Eurosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima – stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se “učestvovanje BBC-a koristi u političke svrhe”.

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobjede izraelske pjevačice Nete 2018. Pobjednička zemlja obično organizuje Eurosong iduće godine.

Britanski umjetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost “šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni”.

– Ne smijemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi djelovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premjesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode – ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedjelja prije emisije “Eurovizija: Vi odlučujete”, šou programa BBC-a u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu.

Među umjetnicima, koji su zatražili premještanje, nalaze se Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA