Britanski parlament: Predložen novi referendum o Brexitu

233

Dominik Griv, poslanik Konzervativne stranke premijerke Tereze Mej, u parlamentarnu proceduru uputio je prijedlog za održavanje novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Prijedlog Griva, koji je ranije pozivao na drugi referendum, vjerovatno neće uspjeti jer mu treba podrška vlade, a Mej se protivi novom izjašnjavanju birača.

Simbolično podnošenje prijedloga prošlo je bez rasprave. Obrazložen je kao prijedlog kojim bi se omogućile pripreme za referendum o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

Istovremeno, parlamentarni odbor za izlazak iz EU objavio je da bi zastupnici što prije trebali održati nekoliko “pokusnih” glasanja da bi se vidjelo ima li koja opcija Brexita podršku većine.

U izvještaju objavljenom pošto je parlament odbacio plan premijerke Mej, odbor kaže da bi parlament, ako se do 29. marta, kada Britanija izlazi iz Unije ne dogovori kako dalje, trebao glasati o tome treba li produžiti vremenski rok za pregovore iz člana 50. evropskog ugovora.

Britanski poslanici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke Tereze Mej, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA